Спочатку в повідомленні речника обласної міліції, а пізніше — прес-служби облпрокуратури сказано: «Близько 20 години 30 хвилин 16 листопада 2012 року до чергової частини Ужгородського міськвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що біля 16-поверхівки на проспекті Свободи виявлено тіло чоловіка 25—30 років. Особу загиблого було встановлено — ним виявився син екс-керівника Закарпаття Івана Різака Олексій».

Одразу висувалася версія, що Олексій «покінчив життя самогубством». Через кілька днів завідувач сектору зв’язків з громадськістю облУМВС Ганна Валюк так прокоментувала той нещасний випадок: «Констатувати, що це було самогубство, міліція поки що не може. Ведеться розслідування. Слідчі працюють для того, щоб прийняти правильне рішення: чи про порушення кримінальної справи, чи про відмову».

Убиті горем батьки не вірять у те, що їхній єдиний син так пішов із життя. Батько, голова Закарпатської ОДА з вересня 2002-го по січень 2005 року, народний депутат України ІV скликання, багаторічний голова і член координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю при ОДА Іван Різак у листі до керівників правоохоронних органів області наполягає, що були замовники і виконавці убивства його сина і що він 

«готовий написати заяву у відповідні органи про ексгумацію тіла під контролем Генеральної прокуратури та судмедекспертів, яких вона визначить. Це підтвердить те, що всі бачили навіть на похороні — на тілі Олексія не було жодної травми».

«Під час огляду тіла мною та моєю дружиною, — йдеться в листі, — було встановлено, що син на своєму тілі не мав жодної подряпини, а вся одежа була збережена наче нова, на ній ми також не знайшли ніяких пошкоджень. Наголошую, що факт огляду нами тіла та його упізнання не фіксувався у жодному документі. Підкреслюю, що в медичних додатках до свідоцтва про смерть Різака Олексія Івановича не вказано часу смерті. Тобто ще раз наголошую, що ні швидка допомога, ні експерти не встановили час смерті Олексія. Сукупність цих фактів дає можливість говорити, що Олексій був навіть убитий в іншому місці, а все інше була спроба трагедійного інсценування».

Він звернувся з листом і телеграмою, оприлюдненими за останні дні в ЗМІ і насамперед на ужгородському сайті «СвітОГЛЯД», також до керівника МВС і Генпрокурора України. А в телеграмі, адресованій главі держави, зокрема, сказано:

«Вельмишановний пане Президент, дорогий Вікторе Федоровичу! Цього року завершилась повна моя реабілітація, за що висловлюю Вам глибоку подяку. В ці дні до моєї сім’ї при йшло нове горе — вбивці жорстоко розправилися з моїм єдиним сином Олексієм. Я знайшов порозуміння і підтримку Генерального прокурора України, керівництва МВС, керівництва зовнішньої розвідки, керівництва адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України. Проте... Місцеві правоохоронці не хочуть всебічно і системно проаналізувати справжні причини загибелі сина. Переконливо прошу Вас взяти на особистий контроль розслідування цієї справи і допомогти мені».

У вівторок прес-служба прокуратури області офіційно повідомила таке: «Для проведення всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин загибелі Олексія Різака дано письмові вказівки органу досудового слідства.

Першочергові слідчі дії за цим фактом проведено працівниками слідчого відділу Ужгородського МВ УМВС України в Закарпатській області, якими за даним фактом у Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження за ч.1 ст. 120 Кримінального кодексу України (доведення до самогубства).

Проте для ефективнішого проведення досудового розслідування досвідченими працівниками це кримінальне провадження передано до слідчого управління УМВС України в Закарпатській області.

У кримінальному провадженні висунуто кілька версій, серед яких поряд із самогубством розглядається і вбивство із подальшим інсценуванням самогубства. Призначено низку експертиз.

Прокуратурою Закарпатської області, після вивчення матеріалів кримінального провадження за фактом загибелі громадянина Різака Олексія Івановича, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин цієї події дано письмові вказівки старшому слідчому СУ УМВС України в Закарпатській області щодо виконання необхідних слідчих дій, хід яких перебуває на контролі прокуратури області».

І. Різак запевнив правоохоронців: «Зі свого боку продовжую боротися й обіцяю повну підтримку слідчим, які будуть проводити об’єктивне слідство. У цьому плані надіюся на тверду позицію керівництва області — обласної державної адміністрації і обласної ради. Обіцяють допомогти, у рамках можливого, і народні депутати України від Закарпаття та інших регіонів України. Продовжую вірити у справедливість».

 

Ужгород.