Квіти розпускаються на очах під руками майстрині! Сезон «масового цвітіння» починається у хмельниччанки Наталі Кравчик (на знімку) пізньої осені і триває всю зиму. Тоді квіти здаються особливо яскравими і теплими — буквально! Бо ці букети технолог легкої промисловості, випускниця Хмельницького національного університету, створює із вовни.

Техніка роботи з цим теплим і приємним на дотик матеріалом має довгу історію. Нібито самі вівці підказали, що робити з шерсті. В отарі тварини просто топтались по ній — і утворювалось щось на зразок тканини. Отак і виникла техніка валяння.

Сьогодні давнє ремесло отримало друге життя і нову назву — фелтінг. «Але за новим терміном — та сама прабабусина технологія», — каже Наталя. Щоб переконати всіх у цьому, провела майстер-клас: за 12 хвилин на очах у глядачів на полотні серед зеленої трави розпустились яскраві маки. Але не варто піддаватись ілюзії легкості. Без терпіння, майстерності й любові цікавих робіт не створити. Із мистецтвом дівчина пов’язана змалку. Батьки віддали доньку до дитячої школи мистецтв на образотворчий відділ, де вона опанувала різні техніки та матеріали. Вже тоді зрозуміла, що вовняний живопис для неї цікавіший, ніж малювання фарбами чи вишивання, якому її навчила мама. Здавалося, кольорова вовна поєднала в собі все найкраще від вишивання, малювання, аплікації та ткацтва.

Два десятки картин, представлених на виставці, «написані» вовною. Замість фарб — ціла палітра волокон найрізноманітніших відтінків і текстур, замість пензля — пальці. Осяйні маки, осінній пейзаж, зачарований ліс, букет щастя — ось сюжети її незвичайних картин. Усі вони дуже легкі, акварельні, пронизані повітрям, а кожна прядка — мов легкий штрих пензля. Дитяче захоплення вплинуло на вибір професії. В університеті Наталя навчилась працювати з різними матеріалами, і з вовною теж. Але таки головне — талант. Адже далеко не кожному вдається так швидко створювати яскраві та вражаючі роботи.

Юна художниця переконує: нічого складного тут немає, треба тільки уявити собі сюжет майбутньої картини, а потім викласти пасма різнокольорової вовни. Матеріал такий піддатливий, що дає змогу легко виправляти помилки — переклав вовну з місця на місце, і ось тобі замість пуп’янка вже з’являється пишний цвіт, замість маків — мальви...

Майстриня не ховає своїх таємниць. Зголосилась вести гурток з фелтінгу в одному з міських ліцеїв. Сподівається, що разом з новими картинами на таких уроках народжуватимуться і нові таланти.

 

Хмельницький.

Фото з архіву Наталі Кравчик.