Андрій Курков — письменник, сценарист та журналіст — побував днями у Кіровограді. Три речі здивували гостя: діюча уранова шахта, опозиція, яка випікає для кіровоградців хліб (його Курков би назвав «Білий опозиційний» та «Чорний опозиційний»), і те, що Кіровоград — єдиний обласний центр, який не має прямого залізничного сполучення зі столицею.
У Кіровограді всесвітньо відомий письменник презентував свою нову книжку «Львівська гастроль Джимі Гендрікса» в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д. І. Чижевського, зустрівся зі студентами Державного педагогічного університету імені В. Винниченка, відпустив свої книжки у вільне плавання «Єлисаветградським книговиром» (програма вільного книгообміну).
Цитата
«За кордоном я кажу, що я український письменник, який пише російською мовою».
Андрій Курков — автор, твори якого перекладено 34 мовами. Він єдиний пострадянський письменник, чиї книжки потрапили у топ-десять європейських бестселерів. 2008 року роман Куркова «Нічний молочник» увійшов до «Довгого списку» російської літературної премії «Національний бестселер».
За його сценаріями знято 18 документальних і художніх фільмів.
Роман Куркова «Пікнік на льоду» продано в Україні накладом 150 тисяч примірників — більше, ніж будь-яка книга інших наших сучасних письменників. А 1999 року «Пікнік на льоду» став першим європейським бестселером, написаним пострадянським автором.