Днями один із найстарших ветеранів Великої Вітчизняної війни, мешканець Івано-Франківська, генерал-майор Іван Андрійович Жуков (на знімку) відсвяткував свій 89-й день народження.

Людина-герой, людина-легенда, людина-воїн. І це далеко не повний перелік слів, якими можна охарактеризувати генерала у відставці Івана Жукова, який пройшов страшну війну від Москви до столиці Чехії — Праги. Україна та Прикарпаття для корінного росіянина стали другою батьківщиною. Він брав участь у визволенні Києва, сім місяців піхотна рота під його командуванням вела запеклі бої на Станіславівщині (1962 року місто Станіслав було перейменовано на Івано-Франківськ). Саме на прикарпатських землях, за те, що не послав своїх бійців на безглузду смерть, військовим трибуналом його було засуджено до штрафбату, а потім анульовано покарання за взяття стратегічно-важливої висоти біля селища Печеніжин Коломийського району, ще й нагороджено орденом Слави. Про бойову доблесть генерала Жукова, який поруч з рядовими солдатами ходив у атаки і розвідки, бився в рукопашних, приводив язиків  та здобував військові трофеї, свідчать і багато інших нагород. Кажуть, що його парадний кітель важить 20 кілограмів.
У свої 89 Іван Андрійович сповнений наснаги та життєвого оптимізму. Уже 20 років він очолює обласну асоціацію інвалідів. Маючи феноменальну пам’ять, годинами може переповідати правдиві історії та випадки свого фронтового життя на зустрічах з місцевими учнями та студентами.
Є ще кілька особливостей, які характеризують колишнього фронтовика як життєво мудру, розсудливу і толерантну особистість. Він чудово розмовляє українською мовою і каже, що нічого дивного в цьому немає, адже він живе в Україні і зобов’язаний знати державну мову. Також свого часу Іван Жуков виступив ініціатором примирення на території області між колишніми бійцями Радянської армії та вояками Української повстанської армії (УПА). Місцеві націоналісти теж поважають бойового генерала, оскільки знають, що свої ордени та медалі ветеран заслужив у кровопролитних боях з фашистами, а не за каральні акції проти мирного населення та УПА.
На свій день народження відважний генерал приймав численні привітання від обласної та міської влади, сьогоднішніх військовослужбовців. 
 
Івано-Франківськ. 
Фото надане Західним регіональним медіа-центром Міністерства оборони України.