У День місцевого самоврядування, 7 грудня, депутати місцевих рад Тернопільської області планують пікетувати Кабінет Міністрів України. Це станеться, якщо до 1 грудня держава не виконає своїх зобов’язань щодо виділення дотацій на вирівнювання фінансового забезпечення місцевих бюджетів області. Про це йдеться у зверненні обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини» до центральних органів влади. Таке ж звернення адресовано асоціаціям інших областей, оскільки у деяких із них ситуація з виплатою зарплати бюджетникам не краща.

Як повідомив на засіданні асоціації голова обласної ради Олексій Кайда, на зарплату педагогам, медикам, працівникам культури та інших бюджетних організацій області не вистачає 107,1 мільйона гривень, ще 39 мільйонів — на оплату енергоносіїв.

— За жовтень учителі Тернопільського району недоотримали 20 відсотків зарплати, — сказав голова районної ради Василь Дідух. — Її виплачують у кілька етапів: по 10, 20 відсотків, що дратує людей. Загалом у районі на оплату бюджетникам не вистачає 14 мільйонів гривень, з них понад 10 мільйонів — працівникам освіти. Ми перевиконали бюджет на 6,5 мільйона гривень, але що краще працюємо, то більше заганяємо себе у глухий кут: зростають власні надходження — зменшуються дотації. Виникає запитання: для чого старатися? На мою думку, термін погашень короткотермінових позик слід перенести з 1 на 21 грудня.

Його підтримав голова Теребовлянської районної ради Василь Попко. Він, зокрема, вважає, що не можна приймати недолугий проект державного бюджету на наступний рік, адже на місцях досі немає розрахункових цифр. Між тим, влада намагається «протягнути» його ще нинішнім складом Верховної Ради.

Голова Монастириської районної ради Володимир Данилюк запропонував не приймати місцеві бюджети на наступний рік. Можливо, це змусить центральну владу змінити підходи до формування державного бюджету.

— Ніхто не вирішує проблем, які загострюються з кожним роком, — каже він. — У багатьох загальноосвітніх школах навчається 30—40 учнів, подекуди на одного учня припадає один вчитель. Навчання учня обходиться дорожче, ніж навчання студента університету. Хіба це нормально? Потрібно навести лад у цій сфері: забезпечити великі школи автобусами, гуртожитками, інакше жодних бюджетних коштів не вистачить. Розумію, що ці суто економічні питання одразу обростають політикою, але владі треба набратися сміливості і вирішувати їх.

Володимир Петрович розповів, як це вдалося зробити у селищі Коропці Монастириського району, де була велика школа у центрі і дві малі — на околиці. Спочатку і батьки, і педагоги були проти ліквідації малих шкіл, але їх зуміли переконати. Перед тим подбали про те, щоб дітям зручно було добиратися на навчання. Тепер батьки вдячні, адже рівень навчання у центральній школі на порядок вищий. Не втратили роботу і педагоги, які відповідали критеріям цього освітнього закладу. Інші, зрозумівши, що не «тягнуть», пішли самі.

Ще одне болюче питання — проведення адміністративно-територіальної реформи. Мало не в кожному селі — сільська рада з відповідним штатом. Жодний бюджет не витримає таких навантажень. Звучали пропозиції розпустити адміністрації і створити виконкоми рад. У нас практично немає державної економіки, зате штати різних державних управлінь украй роздуті. Про проведення адміністративно-територіальної реформи говоримо двадцять років, а віз і нині там. Владні команди змінюються, але жодна не взяла на себе сміливості провести справді потрібні державі реформи. Зароблені в Україні мільярди олігархи вивозять за кордон і вкладають в економіки інших країн. Не дивно, що державний бюджет тріщить по швах.

Як бачимо, самими лише пікетами навряд чи вдасться виправити ситуацію у державі. Гроші на зарплату, можливо, вдасться вибити, а як бути далі? Якщо вже низи розуміють, що далі жити так не можна, то верхи й поготів мають усвідомлювати усю серйозність ситуації.

Дослівно

 

Екс-голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда (на знімку):

«Можна було б зрозуміти скруту, яка є у державі. Але водночас на силові структури, лікарню «Феофанія» додатково кинуто сотні мільйонів гривень».

А ТИМ ЧАСОМ

 

Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда (ВО «Свобода») склав повноваження у зв’язку з обранням його народним депутатом. На посаду голови свободівці висунули свого однопартійця Василя Хомінця, однак його кандидатура на сесійному засіданні не набрала потрібної кількості голосів: 57 замість 61. Отже, Тернопільська обласна рада наразі залишається без голови. Його обов’язки виконує перший заступник Сергій Тарашевський («Єдиний центр»). Галицького бліц-кригу у свободівців не вийшло. У Львові та Івано-Франківську обласні ради замість голів, обраних народними депутатами, очолили представники цієї політичної сили, а в Тернополі — ні.

 

Тернопільська область.