Ліквідований у 1962 році Брусилівський район на карті Житомирщини знову з’явився 1990 року, після того як сюди масово переселили людей із вражених радіацією територій. Тут уже давно не ділять людей на своїх і приїжджих: це одна громада.
— Люди в нас і роботящі, й талановиті, — з гордістю каже голова Брусилівської районної ради Володимир Габенець (на знімку). — Я нещодавно в Осівцях на конкурсі побував. Назва — «Осівці мають таланти». З якою радістю брали участь у ньому і діти, і дорослі! А номінації які цікаві були: «Дамо по закаблуках», «Осінній заспів», на кращі вишиванки. І переможці — від вихованців дитсадка до районного керівника. Люди потребують не лише матеріальної, а й духовної підтримки. Особливо — в селі.
Тему культурного відродження села Володимир Васильович порушив під час недавньої зустрічі, й видно було, що вона йому небайдужа. Адже сам голова народився далеко від міських асфальтів, тривалий час працював заступником генерального директора ТОВ «Агрофірма «Брусилів». Тож усі проблеми й прагнення селянські йому знайомі не з чужих розповідей. Ось уже другу каденцію Володимир Габенець головує в районній раді. Два роки, що минули після другого обрання, він вважає найрезультативнішими в роботі депутатського корпусу. А порівнювати є з чим.
— Ми змогли об’єднати депутатів, незважаючи на політичні симпатії, — каже Володимир Васильович. — Завдяки цьому тепер підготовка до сесії й пленарні засідання проходять без протистоянь. Під час ухвалення рішень враховуються думки всіх сторін.
Хороші стосунки склалися в районної ради і з райдержадміністрацією. Підтримку і всіляке сприяння надає голова райдержадміністрації Василь Шпакович, тому вдалося зробити низку добрих справ. Перелічує їх Володимир Васильович із задоволенням. Насамперед, зазначає, змінився на краще центр Брусилова. Зокрема, вдалося облаштувати парк і водойму. Тепер мешканці селища мають де відпочити. А в районі теж сталися значні зміни. Капітально відремонтовано Водотийську школу, в Брусилівській гімназії та Осівецькій школі встановлено в котельнях нове обладнання. Замінено вікна у Водотийському й Приворотському навчальних закладах. Відремонтовано дитячі садки в Соловіївці, Приворітті, Соболівці. Розпочнеться спорудження нової школи в Ставищах — вже є проектно-кошторисна документація. А це перспективне село: воно якраз на трасі Київ—Житомир, на межі двох областей.
Значні кошти виділено й на капітальний ремонт сільських доріг, у Брусилові вже відремонтовано 7,5 кілометра.
Володимир Васильович наголосив у розмові на тому, що для благоустрою населених пунктів чимало зробили сільські голови.
— У період попереднього скликання, — пригадує голова районної ради, — керівники сільських рад не завжди могли дійти єдиної думки. Цього ж разу їх потужна команда працює одностайно. Тому й результати вагомі.
— Наближається новий, 2013 рік. Чи накреслюєте разом із райдержадміністрацією, депутатським корпусом найважливіші плани? — запитую Володимира Васильовича.
— Маємо завершити газифікацію сіл, — ділиться задумами голова. — А ще наступного року в райцентрі запрацює нове підприємство — фабрика «Папірус». Тут буде створено 300 робочих місць. Порівняйте: на обліку в центрі зайнятості нині стоять 350 осіб. Зростуть також надходження до бюджету. У планах ще — роботи з оздоровлення русла річки Здвиж, реконструкція районного стадіону та чимало інших проектів, які сприятимуть поліпшенню життя наших людей та процвітанню району.
На запитання про найпекучіші проблеми Володимир Габенець назвав цілу низку. З-поміж головних — зайнятість сільського населення.
— Треба будь-що зберегти сільську територію, — вважає Володимир Васильович, — і сільську громаду. Щоб вони не зникали з карти області й країни. Адже нині в Україні за рік зникає цілий район. Ми будемо наполегливо працювати й далі над створенням нових робочих місць, нових сільськогосподарських підприємств, кооперативів, як того вимагають сучасні реалії. А паралельно налагоджуватимемо соціальну сферу, культуру. Без цього села не відродити.
 
Довідково
 
До благоустрою й озеленення населених пунктів уже другий рік у районі залучають молодь — студентів столичного коледжу архітектури та будівництва. Вони створюють для сільських громад цікаві проекти, а це змушує й сільських голів активніше працювати. Щоб пересвідчитися в цьому, варто побувати хоча б в Осівцях чи Приворотті, де подібні проекти вже втілено в життя на користь громаді.
Фото Михайла П’ЄХА.