Острозький район на Рівненщині — дотаційний. Сам заробляє лише вісім мільйонів гривень, а дотується ще ста мільйонами. Тож не від розкошів тут взяли курс на економію кожної бюджетної гривні.

— Найзатратнішим є опалення бюджетних установ, яких у нашому районі 186, — розповідає голова Острозької районної ради Рустам Хутиз (на знімку). — Адже щороку на ці цілі з бюджету витрачається близько чотирьох мільйонів гривень, бо енергоносії дорогі. Тільки на опалення сільрад (а їх у районі 21) потрібно близько 450 тисяч бюджетних гривень на рік. Тож разом із виконавчою владою почали шукати вихід, як зменшити хоча б цю затратну для бюджету статтю видатків. Його побачили у переведенні бюджетних установ на альтернативні види палива.
Кажуть, щоб вчити когось економії, треба самому бути ощадливим. Досі адміністративне приміщення районної ради опалювалось від центральної міської мережі. Тепло обходилося районній раді в опалювальний сезон щомісяця приблизно у тринадцять тисяч гривень. А у цьому приміщенні розміщуються ще й інші бюджетні установи, тож загалом за тепло платили щомісяця 47 тисяч гривень. Щоб зекономити кошти, вирішили від’єднатися від централізованого опалення, зробивши власну котельню, яка працює на місцевому паливі — щепі, відходах деревообробки, які дешевші, ніж газ. За попередніми підрахунками, енергоефективність цього проекту близько тридцяти відсотків. На його реалізацію з районного бюджету використано лише 50 тисяч гривень, решта — 200 тисяч гривень — грант із Фонду розвитку місцевого самоврядування. Тож з початком нинішнього опалювального сезону в кабінетах стало тепліше, та й тепло, переконані, обійдеться райраді та її «сусідам» дешевше.
— У нашому районі 35 шкіл, чимало з них опалюється газом, що стає бюджету в кругленьку копієчку, — продовжує Рустам Хутиз. — Ми почали переводити найбільші з них на опалення з використанням місцевого палива. Газові котли «консервуємо», встановлюємо піролізні, які працюють на щепі й дровах. Економія становить близько сорока відсотків коштів. Якщо ще кілька років тому приміщення Межирицького навчально-виховного комплексу, Грем’яцької, Хорівської шкіл опалювались газом і за це за опалювальний сезон платили відповідно 111,9 тисячі, 104 тисячі і 140,8 тисячі бюджетних гривень, то після переведення котелень на альтернативне паливо (дрова) ці витрати тепер набагато нижчі й становлять відповідно 8,3 тисячі, 32,5 тисячі та 18,9 тисячі гривень. А після того, як районний Будинок школяра в Острозі від’єднали від централізованої мережі опалення (за таку послугу платили 90 тисяч гривень за опалювальний сезон), і тепер тепло до нього подає котельня, що працює на дровах, це коштує бюджету 10,2 тисячі гривень.
Голова районної ради розповів, що у селі Кутянка, до якого ще не підведено газ, опалювали школу з допомогою електроенергії. Було велике навантаження на трансформаторну підстанцію. Ця проблема зникла після того, як тут поставили піролізні котли. Тепер і в школі тепло, і навантаження на трансформаторну підстанцію стало меншим.
Загалом, каже Рустам Хутиз, у районі непочатий край роботи щодо переведення бюджетних установ на економічні місцеві види палива. У цьому зацікавлена і виконавча влада, зокрема, голова Острозької райдержадміністрації Василь Дума. А гуртом будь-які проблеми легше розв’язувати. Обидва керівники  району великі надії покладають на те, що з приходом у район інвесторів надходження до бюджету стануть відчутнішими. Тож з нетерпінням чекають, коли у селі Вельбівно запрацює завод з виготовлення піноблоків, бо це ще й 150 нових робочих місць для місцевих мешканців. Ведуть також перемовини з інвесторами про будівництво заводу з виготовлення торфобрикету.
 
Рівненська область.
Фото автора.