Учора в Києві у Національній філармонії України врочисто відкрився ІV Міжнародний музичний конкурс імені Миколи Лисенка.

Цього року музичний форум особливий: відразу три ювілеї — 50-річчя самого конкурсу,170 років від дня народження та 100-річчя від дня смерті Лисенка. У музичному змаганні візьмуть участь понад 200 молодих музикантів із 16 країн: Білорусі, Венесуели, Італії, Казахстану, Канади, Китаю, Конго, України, Росії тощо. У конкурсі традиційно чотири номінації: фортепіано, скрипка, віолончель, сольний спів. У журі — всесвітньо відомі музиканти та музичні діячі. Перша премія становить 20 тисяч доларів, друга — 14 і третя — 8 тисяч доларів, плюс звання лауреатів.
Будуть і заохочувальні премії — $5 тисяч і $3 тисячі; спеціальна премія «За краще виконання твору Миколи Лисенка» — $3 тисячі і диплом, «Кращому концертмейстеру конкурсу» — тисяча доларів і диплом. Спеціально на конкурс до Києва доставлено унікальну скрипку італійського майстра Гварнері, їй майже триста років. На відкритті фестивалю на знаменитому інструменті зіграє наш відомий музикант, лауреат І Міжнародного конкурсу ім. Миколи Лисенка Дмитро Ткаченко (на знімку).