У номері «Голосу України» за 20 жовтня цього року в публікації «По повітря на інший кінець міста» ми писали про складну ситуацію, в який опинилися хворі із хронічною нирковою недостатністю, що отримують процедури методом гемодіалізу у відділені дитячої лікарні №6 Шевченківського району столиці. До редакції звернулися пацієнти і розповіли, що відділення закривають, а їх мають перевести для проходження життєво необхідних процедур до Київської міської клінічної лікарні №3, яка розміщується на Лівому березі. Мовляв, відділення гемодіалізу того медичного закладу переповнено, там своїх хворих вистачає. А така ротація пов’язана нібито з реформуванням медичної галузі. Київ, до речі, один із пілотних регіонів, де йде випробування нововведень.
«Голос України» відправив запит до ГУ охорони здоров’я КМДА із проханням роз’яснити цей дуже болючий для киян, залежних від «штучної нирки», момент реформи. Ось відповідь, яку отримала редакція:
«Інформуємо, що Головним управлінням охорони здоров’я не надавалися доручення керівництву Дитячої клінічної лікарні №6 Шевченківського району м. Києва щодо внесення змін до штатного розпису в частині скорочення посад у закладі.
Водночас з метою розширення нефрологічної служби м. Києва, для покращення надання медичної допомоги хворим із хронічною ниркової недостатністю, ГУОЗ планує відкрити додаткові площі для створення відділення гемодіалізу на базі Київської міської клінічної лікарні №5.
У зв’язку з тим, що функцію проведення моніторингу використання витратних матеріалів та їх потреби для безперебійного забезпечення лікування киян методами замісної терапії (перитонеальний діаліз та гемодіаліз) покладено на Київський міський науково-практичний центр нефрології та гемодіалізу на базі Київської міської клінічної лікарні №3, пацієнтів ДКЛ №6 було проінформовано, що за їхнім бажанням, за потреби чи ускладнення перебігу захворювання, вони можуть отримати кваліфіковану консультацію фахівців Клініки Інституту нефрології АМН України, спеціалістів Центру КМКЛ №3».
А чутки про закриття відділення гемодіалізу у ДКЛ №6 справді вщухли. Однак «Голос України» продовжуватиме стежити за розвитком подій.