Програму протидії захворюванню на туберкульоз прийняла сесія Донецької обласної ради. Заплановано, що до 2016 року рівень захворюваності в регіоні має знизитися на 15 відсотків (до 63 випадків на 100 тисяч осіб), смертності — на 9 відсотків (до 16 випадків). За словами заступника голови обласної державної адміністрації Олени Петряєвої, головними проблемами є одночасне інфікування пацієнтів ВІЛ та паличкою Коха, поширення форм туберкульозу, які не піддаються лікуванню звичайними препаратами, створення побутових умов для пацієнтів і персоналу та необхідність соціальної підтримки хворих. «Незважаючи на проведений ремонт, 46 відсотків ліжкового фонду ще не має належних умов для персоналу і хворих. А 60 відсотків пацієнтів після виписки зі стаціонару потребують соціальної підтримки на період амбулаторного лікування. Усе це потрібно розв’язувати. Програма повинна бути націлена на пацієнта, а не на потреби галузі», — зазначила заступник голови.
Загальний обсяг фінансування заходів перевищує 131 мільйон гривень. Із них близько половини виділить обласний бюджет: кошти переважно спрямовуватимуть на завершення ремонту в реконструкції протитуберкульозних закладів та придбання медикаментів. За рахунок бюджетів міст і районів купуватимуть ренгнен-плівку, туберкулін, засоби захисту, а також здійснюватимуть соціальний супровід хворих, виписаних зі стаціонару. Передбачається, що пацієнти із соціально вразливих груп продовжать отримувати продуктові та гігієнічні набори, проїзні квитки на громадський транспорт. Така допомога створює додаткову мотивацію до лікування.
Понад 37 відсотків фінансування витрат візьме на себе Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», який був партнером попередньої обласної програми боротьби з туберкульозом. За рахунок фонду буде придбано обладнання для молекулярно-генетичної діагностики, а також створена сучасна лабораторія для діагностики в обласному протитуберкульозному диспансері. Ще одним партнером є міжнародна організація «Лікарі без кордонів», яка вже допомагає поліпшити якість медичного обслуговування та медикаментозного забезпечення в закладах пенітенціарної системи.
Питома вага хворих на мультирезистентний туберкульоз серед нових випадків захворювання у 2011 році становила 19 відсотків через обмеженість доступу хворих до сучасних засобів прискореної діагностики.
Донецька область.
 
Довідка
 
Із 2006 року рівень захворюваності на комбіновану інфекцію туберкульоз\ВІЛ зріс у Донецькій області з 11,5 до 18,4 випадка на 100 тисяч населення в 2011 році, а питома вага комбінованої інфекції серед нових випадків туберкульозу — з 11,6 до 25,1 відсотка.