Усі нетерпляче чекають, коли ж запрацюють реформи у медичній галузі. Пацієнти сподіваються на якісне та ефективне лікування, лікарі — на пристойну офіційну зарплатню. Але на проведення кардинальних змін потрібні не лише великі гроші, а й зміни у свідомості. Споживачі медичних послуг, тобто ми з вами, повинні перестати давати хабарі, а люди у білих халатах, у свою чергу, припинити їх брати. До цього закликає Всеукраїнський антикорупційний комітет у сфері охорони здоров’я та навколишнього природного середовища. Власне, це давно не новий лозунг, і так би ним і залишився, якби не нові зміни у законодавстві. Бути пильними та обізнаними у питаннях права навчали медиків на семінарі «Протидія корупції у сфері охорони здоров’я» знавці у цій сфері.

 

Медики мають бути дуже зосередженими, вчити правову матчастину, аби знати свої права та обов’язки і не потрапити у халепу.

Заступник начальника ГУ охорони здоров’я КМДА Валентина Залеська зазначила, що нині сучасному лікарю, а особливо керівникам медичних установ, замало бути хорошими фахівцями своєї справи. Вони повинні бути досвідченими менеджерами системи охорони здоров’я, обізнаними у правових питаннях.

— На жаль, сфера охорони здоров’я є другою після державного бюджету сферою, в якій вчиняється величезна кількість правопорушень і кримінальних злочинів, — каже завідувач відділу протидії корупції державного департаменту безпеки правоохоронних органів апарату РНБО України Віктор Соловйов. — Великий ризик корупційних дій існує при здійсненні таких управлінських рішень, як: підготовка до прийняття рішень щодо використання бюджетних коштів, проведення тендерних закупівель, направлення громадян на лікування за кордон, надання освітніх та медичних послуг, підготовка до прийняття рішень про видачу ліцензій, сертифікатів, посвідчень, робота із конфіденційною інформацією тощо.

Якщо раніше за певні корупційні дії карали адміністративно, то невдовзі за це можна буде й сісти за грати.

— Найближчим часом має бути прийнято закон про кримінальні правопорушення, і навіть найменші прояви корупції, за які зараз загрожує адміністративна відповідальність, перейдуть у статус кримінальних правопорушень, — пояснює старший викладач кафедри кримінально-правових дисциплін Національної академії прокуратури України Вероніка Плотнікова. — Багато хто вважає, що корупція — це отримання хабара. Але не лише це може стати причиною притягнення до кримінальної відповідальності. Робота з близькими особами (перебування у їх підпорядкуванні), отримання подарунків, навіть не за виконання певних дій, а просто так у розмірі, що перевищує встановлені обмеження (50% мінімальної зарплати), неповідомлення про конфлікт інтересів, надання неправдивої чи неповної інформації — усе це є підставою для того, щоб стосовно особи могли скласти протокол про адміністративно-корупційну діяльність, розглянути його у суді та притягнути людину до відповідальності, а відтак — внести до реєстру «корупціонерів». І така «чорна мітка» залишиться на все життя.

Утім, встановлено відповідальність і за давання хабара та за одержання неправомірної вигоди. Отож усі зміни, про які йшлося вище, стосуються кожного з нас. Адже всі ми є пацієнтами і обслуговуємося у системі охорони здоров’я. Тому вивчати «матчастину» не зайве всім громадянам країни. Вільніше почуватимемося. Варто почати з нового Кримінального процесуального кодексу, який почне діяти вже з понеділка.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.