вимагають вітчизняні громадські організації, які підтримують хворих на гепатит, туберкульоз та СНІД. Вони передали листи послам іноземних держав в Україні, в яких попереджають про епідемії недуг, що поширюються країною. У такий спосіб намагалися привернути увагу влади до повного ігнорування цієї проблеми в державі.
За статистикою, кожен десятий співвітчизник інфікований гепатитом, туберкульозом чи СНІДом. Саме тому за умови продовження існуючої політики уряду Україна стане смертельно небезпечною країною не лише для життя, а й для відвідування уже в найближчому майбутньому. Так, наприклад, у проекті бюджету 2013 року не передбачено фінансування для лікування хворих на гепатит.
«Ми зверталися до Президента України із закликом дати доручення Кабміну виділити наступного року з держбюджету мільярд гривень на лікування людей, інфікованих цими трьома недугами, — стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ. — Нас не почули, тому сьогодні залишається лише один вихід — закрити державні кордони на карантин. Оскільки чиновники замовчують реальні цифри епідемій, ми вирішили попередити всіх, яка небезпека чекатиме на них в Україні».
Щоб привернути увагу до акції, пацієнти й активісти, вдягнуті в захисні маски, прийшли сьогодні до адміністрації Президента України і передали листа із проханням не допустити катастрофи в Україні та врятувати мільйони життів, виділивши 1 мільярд гривень на лікування цих хвороб, або оголосити стан епідемічної ситуації у країні.
На сьогодні у проекті Державного бюджету-2013, згідно з цільовими загальнодержавними програмами, потреба в лікуванні ВІЛ/СНІДу забезпечена на рівні 45%, туберкульозу — менше 40% і не закладено жодної копійки на лікування гепатитів у дорослих, у той час як потреба, згідно з даними МОЗ, уже сьогодні становить 2,605 млрд. грн.
Пацієнтські та громадські організації проводять загальнонаціональну адвокаційну кампанію, що покликана примусити уряд виділити в 2013 році:
* 399 840 тис. грн. на лікування ВІЛ/СНІДу;
* 296 160 тис. грн. на лікування туберкульозу;
* 304 000 тис. грн. на лікування гепатитів.