Усі хвороби — від нервів, і жіночі — не виняток. Більшість гінекологічних патологій фахівці відносять до стрес-індукованих (спровокованих стресом). До цієї ж категорії належать і захворювання молочної залози. За словами завідувачки відділення патології молочної залози Донецького регіонального центру охорони материнства і дитинства кандидата медичних наук Світлани Ласачко, цей орган є надзвичайно чутливим. У ньому, як у дзеркалі, відбивається все, що впливає на здоров’я жінки: вагітність, пологи, годування малюка, гінекологічні та інші захворювання, навіть думки і настрій.

Маммологічний кабінет створено в центрі вісімнадцять років тому за ініціативи генерального директора професора Володимира Чайки. «Якщо раніше в кожній поліклініці існував так званий кабінет профогляду і жінка проходила його щороку, то сьогодні, на жаль, люди вважають, що здоров’я в їхніх власних руках, і забувають про необхідність елементарного профогляду. Крім того, в сучасних умовах цього вже недостатньо. Потрібні нові форми роботи», — підкреслив професор, виступаючи перед учасниками конференції «Діагностика, лікування і профілактика захворювань молочних залоз. Організація дисциплінарної взаємодії», яка відбулася в Донецьку.

За час роботи маммологічного кабінету в регіональному центрі охорони материнства і дитинства діагностика раку 1—2 стадій досягла європейських показників — 90—94 відсотки від загальної кількості випадків.

Центр оснащено сучасним маммографом, обстеження на якому дає змогу виявити патології. У восьми випадках пухлини в пацієнток «побачили» завдяки саме маммографії. Проте жодна техніка не скасовує клінічного обстеження, впевнена Світлана Ласачко.

«Раніше для профілактичного лікування жінок із проблемами молочної залози завжди відправляли до онкодиспансеру. Це породило страх перед обстеженням, — вважає завідувачка відділення. — Тоді як 98 відсотків усіх виявлених патологій молочної залози — не рак. Такі пацієнтки потребують консультації маммолога та гінеколога-ендокринолога. Тому сьогодні потрібно створення мережі спеціалізованих маммологічних кабінетів, де проводитимуть діагностику, диспансерне спостереження та виявлятимуть пацієнток, яких відправлятимуть на третій етап лікування — до онколога. Саме цим шляхом пішов наш центр».

Окремої спеціальності «маммолог» в українській системі охорони здоров’я немає — є лише підрозділи в хірургії, онкології, акушерстві та гінекології. Такий фахівець повинен чітко розбиратися в питаннях анатомії, фізіології та діагностики молочної залози. Доброякісні патології спостерігає кваліфікований та підготовлений з питань маммології акушер-гінеколог чи хірург, злоякісні — онколог. Але всі медики одностайні: вчасне звернення до лікаря може врятувати пацієнтці життя.

«Рак молочної залози можна назвати хворобою цивілізації. Що більше розвинена країна, то більше чинників, які призводять до захворювання, — сказав онколог-маммолог Донецького обласного протипухлинного центру доцент кафедри онкології і радіології Донецького національного медичного університету Дмитро Трухін. — За 30 років випадків раку молочної залози в Україні побільшало в 2,5 разу. Лише торік захворіли майже 17,5 тисячі жінок».

За словами онколога-маммолога, понад 25 відсотків жінок звертаються на третій та четвертій стадіях раку. Тоді як під час профілактичних оглядів виявляють захворювання на першій і другій стадіях у 80 відсотках випадків. Саме невчасне звернення по медичну допомогу є причиною смертності в переважній більшості випадків.

Єдиним статистично доведеним заходом профілактики раку молочної залози є народження дітей і грудне вигодовування, кажуть медики. 

Але спосіб життя сучасниці дуже відрізняється від того, який вели жінки кілька століть тому. Нині представниці прекрасної статі не мають багато дітей, успішно поєднують дім і роботу. Тому фахівці радять жінкам за повсякденними справами не забувати про власне здоров’я.

 

Донецька область.

Фахівці підкреслюють: усі захворювання молочних залоз нині абсолютно виліковні. По-перше, серед цих патологій 98 відсотків випадків — не онкологічні, по-друге, за умови якомога ранньої діагностики можливості сучасної медицини дають змогу домогтися і повного одужання пацієнток, в яких діагностували рак молочної залози.