Сучасні й дорогі ліки можуть зробити з українських аптек музеї. Адже купівельна спроможність громадян на дуже низькому рівні. Так вважає виконавчий директор Фармацевтичної асоціації України Віктор Чумак.
«В Україні велика кількість препаратів розкручується під виглядом сучасних. Громадянам нав’язують думку: що дорожче, то краще. Насправді ми бачимо лише ринкові технології просування товару», — каже експерт.
За його словами, реальні прибутки українців не дають їм змоги купувати дорогі ліки. Негативно на функціонування фармацевтичного ринку також впливає відсутність страхової медицини та ефективної системи охорони здоров’я.
Тим часом у регіонах напередодні першої хвилі грипу моніторять ціни на препарати в аптеках. Так, голова Івано-Франківської ОДА доручив керівникам районів області перевірити, наскільки виконується меморандум, підписаний між виробниками і постачальниками медикаментів, про зниження цін на ліки. Адже ще в жовтні вони мали впасти на 20 відсотків.
Нагадаємо, в червні цього року Кабмін підписав меморандум порозуміння із суб’єктами господарювання, що здійснюють виробництво лікарських засобів.
Згідно з документом фармкомпанії гарантують малозабезпеченим і соціально не захищеним громадянам однаковий доступ до високоякісних препаратів вітчизняного виробництва за економічно обґрунтованою ціною у всіх аптеках та лікувальних закладах. А також виробники не підвищуватимуть ціни на ліки, які внесено до національного переліку основних препаратів вітчизняного та іноземного виробництва, що їх можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров’я, котрі повністю або частково фінансуються з державного або місцевого бюджетів.
Вл. інф.