Такий невтішний висновок зробили депутати Рівненської обласної ради — члени постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села, коли говорили про стурбованість селян набранням чинності з 1 січня 2013 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів».

— Цей закон зобов’язує всі сільськогосподарські підприємства, які обробляють більше ста гектарів угідь, виготовити проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель, — коментує депутат Рівненської обласної ради, керівник сільгосппідприємства ТзОВ «Агрофірма Трипілля» Олег Ващук. — Вартість такого проекту становить понад 100 тисяч гривень. Це досить велика сума для дрібного сільгоспвиробника. Якщо він такого проекту не виготовить, передбачені великі суми штрафів. А ще й заходи з охорони земель передбачають вкладення значних коштів. Більшість сільгосппідприємств орендують паї в селян, і робити на ці землі проект землеустрою недоцільно, адже власник паю може у будь-який час розірвати договір оренди.

На думку Олега Ващука, якого підтримали члени згаданої постійної комісії облради, положення закону є недопрацьованими та передчасними. Відтак пропонуватимуть депутатам Рівненської обласної ради звернутись до Президента України, Верховної Ради з проханням відтермінувати введення в дію цього закону.

 

Рівне.