Прем’єр Арсеній Яценюк вважає, що міністри зробили усе, що змогли
«Чи задоволений я своєю роботою? Звичайно, що незадоволений, бо завжди хочеться зробити більше. Але чи зробили ми все, що могли? Я можу відповісти на це ствердно: так, все що можна було зробити в цій ситуації, все, що можна було витягнути, все, що можна було вирішити, було зроблено, і за це мені не соромно», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк. Він також зазначив, що 2014 рік дуже складний, але й 2015-й буде не легший, про що треба чесно казати людям. «Я сподіваюся виключно на підтримку людей, на ту підтримку, яку ми мали протягом цього року, на ефективність нового уряду, на відповідальність нового парламенту та на взаємодію з новим Президентом, бо іншого шляху в нас немає», — сказав глава уряду та пообіцяв, що й надалі боротиметься із зовнішнім агресором, яким є Росія, та з агресором внутрішнім у вигляді корупції, безвідповідальності та неефективності. «З таким настоєм ми будемо йти далі через терни до зірок, які на європейському прапорі», — підкреслив А. Яценюк.
А розпочавши останнє у нинішньому складі засідання нинішнього Кабінету Міністрів, прем’єр нагадав, що відповідно до Конституції, нинішній склад уряду має скласти свої повноваження перед новообраною Верховною Радою.
«Від часу початку роботи уряду минуло дев’ять місяців, але пройшли вони як дев’ять хвилин», — сказав А. Яценюк та додав, що уряд прийняв повністю країну «з фінансами, яких немає, та з росіянами, які є». Віддавши належне українцям, які сприйняли як необхідне всі непопулярні заходи, прем’єр зазначив, що саме завдяки цьому держава хоча б почала функціонувати та ставати на ноги.
За його словами, за останні 20 років жоден склад Кабінету Міністрів не опинявся в таких умовах, тому що жоден уряд не був військовим урядом. «Фактично Україна перебуває в стані війни з ядерною державою, в стані російської військової агресії, і це основна небезпека і основний чинник того, чому так складно нині в країні», — сказав прем’єр та підкреслив, що оскільки російська військова агресія призвела до тимчасової втрати контролю над Автономною Республікою Крим та частинами Донецької і Луганської областей, то цей виклик стоятиме перед наступним урядом, перед Президентом, парламентом і всіма українцями.
Першим і найголовнішим досягненням А. Яценюк назвав підписання Угоди з Європейським Союзом. «Ми підписали і ратифікували угоду та почали її виконувати. Україна отримала односторонній доступ до європейського ринку і вже є перший позитивний показник — на 12 відсотків зріс український експорт до країн ЄС, а це плюс 1,5 мільярда доларів США», — сказав він.
Другим важливим кроком він назвав перехід до другої стадії підготовки до спрощення візового режиму України з ЄС. У рамках реалізації нашої політики щодо безвізового режиму розпочалося запровадження біометричних паспортів, зокрема, вже виділено 150 мільйонів гривень на відповідні термінали та встановлено зразки біометричних паспортів.
Крім того, в структурі уряду було створено Офіс з питань європейської інтеграції, а в кожному міністерстві з’явилися заступники з питань євроінтеграції. 
Говорячи про економічні реалії, А. Яценюк зазначив, що сьогодні приватні інвестори не дуже охоче йдуть до нашої країни, тож утримати економіку вдалося завдяки 8,6 мільярда від Міжнародного валютного фонду та інших фінансових інституцій. Водночас Україна за боргами мусила заплатити 9,1 мільярда доларів США та ще 1,7 мільярда доларів було сплачено за боргами НАК «Нафтогаз України».
А. Яценюк також нагадав, що за попередніми прогнозами передбачалося падіння економіки до мінус 10 відсотків, а сьогодні уряд розраховує вийти на мінус 7. «Три відсотки — це серйозний лаг, який нам вдалося досягнути. Проте це все одно мінусова економіка, яка мінусує через російську військову агресію, неймовірні бюджетні витрати на утримання армії, і яка просто частково знищена на східних територіях України російськими терористами», — вважає він.
Крім того, незважаючи на падіння промислового виробництва, уряду вдалося в поточному році зібрати на 5 відсотків більше доходів до державного бюджету, ніж торік. «Це моя відповідь чітка на питання, чи вдалося нам частково закрити тіньові й корупційні схеми. Так, частково це вдалося, у тому числі й через детінізацію торгівлі нафтопродуктами і сплати акцизів по нафтопродуктах, через пакет жорстких податкових заходів, який був передусім спрямований на великий прибутковий бізнес»,— сказав він та зауважив, що чомусь усім попередникам не вдавалося підняти ренти на руду, нафту і газ.
Говорячи про можливий дефіцит бюджету, 
А. Яценюк висловив думку, що його вдасться утримати на рівні 4 відсотків. «Для країни, яка перебуває у стані війни, яка була тотально розграбована, показники за доходами бюджету на 5 відсотків, ніж минулого року, і дефіцит в рамках 4 відсотків — прийнятні, — вважає він.
Серед інших досягнень глава уряду назвав 60-відсоткове заміщення російського газу європейським, унаслідок чого Україна зекономила півмільярда доларів США.
Знову звернувшись до теми Росії, А. Яценюк зазначив, що уряд вже подав три позови, в яких вимагає компенсації трильйонних збитків за завдану Росією шкоду Україні.
«Росія не хоче миру. Якби Путін хотів миру, то Мінський протокол був би не на папері, а на ділі. Це той план, який все ще може зупинити російську військову агресію та принести мир в Україну. Тому Росія зобов’язана виконувати те, що пообіцяла всьому світу: відновлення контролю над україно-російським кордоном, відкликання всіх російських терористів і російської армії з території України і припинення постачання російським терористам зброї, техніки, пального», — наголосив А. Яценюк.
Стосовно бачення ситуації в окупованих частинах Донецької та Луганської областей, то прем’єр вкотре наголосив, що уряд дуже хоче дати людям, які є заручниками російських бандитів, можливість отримувати пенсії, зарплати, соціальні допомоги, але сьогодні просто немає можливості відправити туди гроші. «Ми навіть не можемо доставити туди гуманітарну допомогу, яку уряд декілька разів відправляв, але жодного разу так і не вдалося перетнути блокпости російських терористів», — сказав він та ще раз підтвердив, що всі кошти, які люди мають отримати, акумулюються в уряді. «Тільки-но відновимо контроль над всією територією української держави, ми будемо здатні виплатити всі борги», — запевнив А. Яценюк, нагадавши, що влада передбачила можливість виплат для осіб, які переїдуть з тимчасово окупованих територій. За оцінками уряду, нині на контрольованій терористами території залишилися майже 1,2 мільйона пенсіонерів, з яких на інших територіях вже отримують пенсію майже 600 тисяч громадян.
Водночас А. Яценюк ще раз наголосив, що вартість газу та електроенергії, яка нині фактично безплатно постачається на окуповані території, буде вирахувана з боргів перед цими територіями.
Пріоритетною залишатиметься й боротьба з корупцією. «Парламент ухвалив один із найжорсткіших пакетів антикорупційного законодавства, аналогів якому важко знайти навіть у країнах—членах ЄС. Я б назвав його пілотним антикорупційним пакетом, тому що такі жорсткі заходи, які передбачені цим законом, важко знайти в інших країнах», — зазначив А. Яценюк.
У цьому ж контексті прем’єр розглядає виконання закону про люстрацію. Зокрема, спочатку було звільнено кілька десятків урядовців, під час другої хвилі звільнено ще майже 500 посадовців. А звернувши увагу, що нині судова система розпочала боротьбу із цим законом, А. Яценюк закликав парламент не допустити знищення закону про люстрацію.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, в.о. міністра охорони здоров’я України Василь Лазоришинець.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.