Керівники 289 сільських і селищних рад Херсонщини звернулися до Верховної Ради та уряду із пропозицією запровадити новий соціальний податок. Таке рішення було прийнято на Форумі місцевого самоврядування. На думку його учасників, податок у розмірі ста гривень із власників і (або) орендарів земельних ділянок площею від одного гектара дасть змогу розв’язати багато проблем населених пунктів у глибинці. А заодно позбавить сільських голів від необхідності ходити до бізнесменів із протягнутою рукою, випрошуючи гроші та допомогу для ремонту доріг і клубів, проведення свят і закупівлі меблів для шкільних класів, водночас наражаючись на обвинувачення в корупції.
«У нашому Голопристанському районі Херсонщини — 21 сільська рада, і з них дотаційною не є тільки одна — Новофедорівська, у чиєму адміністративному підпорядкуванні перебуває чорноморське курортне селище Залізний Порт. Наша Нововолодимирівська сільська рада, що об’єднує цілих три села — Нововолодимирівку, Зеленотропинське і Сліпушинське з населенням 1787 осіб, за рік збирає лише 389 тис. грн. власних бюджетних доходів, а дотації й субвенції, які надходять нам, в той же час перевищують 600 тис. грн. Стягуючи по сто гривень соціального податку з 10 тисяч гектарів землі, ми можемо одержати додатково ще мільйон гривень і розв’язувати всі свої проблеми — як ті, що накопилися, так і майбутні — абсолютно самостійно, не випрошуючи грошей у спонсорів», — переконаний голова Нововолодимирівської сільської ради Херсонщини Микола Шинкарук.
Учасники форуму жорстко критикували також застарілий підхід до розподілу бюджетного фінансування, коли держава нараховує органам місцевого самоврядування кошти, виходячи тільки з кількості жителів конкретного населеного пункту. Голови сільських рад вважають, що ця надмірно уніфікована формула не відповідає умовам, що змінилися, і потребує термінового коректування. В Україні необхідно ввести коефіцієнт, що зменшує або збільшує розміри такого фінансування, виходячи з наявності чи відсутності в конкретному селі або селищі школи, одного чи декількох будинків культури, дитячих садків чи ФАПів. Адже жителі й віддалених маленьких сіл, і великих селищ мають однакові права на якісну освіту, лікування, культурне дозвілля.
 
Херсон.