132 рази у нинішньому році у Жмеринському районі на Вінниччині «швидку» викликали «заради приколу». Медики просять захистити їх від «жартівників» і карати їх так само, як телефонних терористів.

Перевірили бригаду швидкої допомоги на оперативність навіть телевізійники одного з вітчизняних каналів. «Замаскувавшись» під хворого, вони чекали машину із червоним хрестом у селі Щученці цього ж, Жмеринського району. Перед тим схвильованим голосом повідомили, що хвора бабуся потребує негайної допомоги лікаря...

— По дорозі назустріч їхав легковик, — пригадує головний лікар Жмеринської станції швидкої допомоги Тетяна Кузьміна. — Сигналом фар він просив нас зупинитися. Таке буває, коли люди самостійно підвозять хворого назустріч автомобілю «швидкої». Однак усе було по-іншому. В легковому автомобілі перебувала знімальна група. Вона вибачилася. Мовляв, у такий спосіб вирішили перевірити, наскільки оперативно бригада медиків зможе приїхати на виклик.

На цей виклик бригада проїхала 32,5 кілометра та витратила дефіцитне пальне. Загалом на журналістів пішла одна година 20 хвилин часу, включаючи час огляду автомобіля журналістами. Вони знімали на камеру, як і чим обладнано «швидку», записували інтерв’ю медиків.

— Можна було б простіше відстежити нашу роботу, — каже головлікар станції швидкої допомоги Тетяна Кузьміна. — Провести хоча б декілька годин разом з бригадою на чергуванні, і цікавих фактів мали б набагато більше, ніж завдяки такому виклику.

Хоча неправдиві виклики для медиків Жмеринської «швидкої», виявляється, не новина. На жаль, ті, хто робить фальшивий виклик, не задумуються, що, можливо, саме в цей час хтось з хворих справді потребує оперативної допомоги лікарів.

За 30 років роботи пані Кузьміної на посаді головлікаря Жмеринської станції швидкої допомоги Тетяна Федорівна не пригадує випадку, щоб вдалося затримати того, хто викликав бригаду заради жарту.

— Один раз у нинішньому році нам таки відшкодували аж 120 гривень, — розповідає співрозмовниця. — Це була компенсація батьків малолітнього «терориста». У селі Коростівці хлопчина «замінував» школу. Повідомив про це по телефону у міліцію. Наша бригада тоді теж виїжджала на «замінування» разом з іншими службами, присутність яких передбачена на місці події...

За словами головлікаря, аноніми активізуються зазвичай на початку навчального року. Дітлахи, очевидно, з нудьги дзвонять на «103» та називають чужу адресу. Буває, й дорослі просять приїхати терміново. Хоча насправді без такого виклику можна було обійтися. Одного разу по телефону повідомили про те, що стало зле чоловіку, який хворіє на цукровий діабет. Коли карета швидкої допомоги прибула на місце, «хворий» чоловік категорично відмовився від огляду. Сказав, що це дружина викликала лікарів, а з ним усе гаразд, сів на велосипед та поїхав у невідомому напрямку.

Медиків від телефонних жартів інколи може врятувати апарат з визначником номера. Якщо у диспетчера виникає сумнів з приводу правдивості виклику, він телефонує, щоб уточнити, чи насправді чекають бригаду медиків. Як можна набирати номер «103» заради розваги, у голові не вкладається!..

Вінницька область.