Уже найближчим часом це стане можливо для мешканців столиці, запевнив радник голови Київської міської державної адміністрації з питань реалізації Стратегії розвитку міста Дмитро Турчак, повідомляє УНН.

У Києві реалізується програма впровадження сучасних інформаційних технологій в медичну галузь, одним з етапів якої є створення веб-порталу «Мій лікар».

«Кожен пацієнт має право самостійно обрати собі сімейного лікаря. Це буде відбуватися незалежно від того, в якому районі живе чи зареєстрований мешканець. Для того щоб полегшити цю процедуру, створюємо сайт, де можна буде переглянути рівень кваліфікації кожного лікаря, отримати додаткову інформацію. Крім того, там буде розміщено перелік усіх лікувально-профілактичних закладів Києва», — пояснив Дмитро Турчак.

Він зазначив, що на сьогодні сайт працює у тестовому режимі за адресою http://www.103. com. ua/, а найближчим часом почне працювати остаточна версія ресурсу з такими можливостями: дистанційного вибору лікаря та медзакладу. А для тих мешканців Києва, які не мають доступу до мережі Інтернет, в поліклініках та амбулаторіях встановлять спеціальні інформаційні стенди.  Наступними ініціативами визначено запровадження електронного запису на прийом до лікаря та виписку електронних рецептів.

«Голос України» у номері за 15 вересня цього року вже писав про передвиборну кампанію лікарів, яку проводить МОЗ у Києві, Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій областях. Цей експеримент тривав протягом вересня, проте більшість киян про нього не чула. У вітчизняному медичному відомстві визнали, що належної інформаційної кампанії не провели. Папірці-оголошення, які нагадували громадянам про їх право обирати ескулапів, — все що наші кореспонденти побачили тоді на дверях районних поліклінік. А ці повідомлення могли прочитати тільки відвідувачі медичних закладів.

Тоді ж з’ясувалося, що у деяких поліклініках та амбулаторіях столиці обирати сімейних лікарів просто нема з кого. Бракує дільничних терапевтів, а у первинній ланці медичної допомоги працюють переважно пенсіонери. Молоді спеціалісти відмовляються туди йти через великі навантаження (щодня на прийомі до 30—40 пацієнтів) та малі зарплати.

Той, хто звертався до державних чи комунальних медичних закладів, знає, що там обов’язково запитають «про прописку». Отож реалізувати право на вибір медичного закладу можливо тільки через низку бюрократичних процедур. Начальник Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Костянтин Надутий визнає це. І каже: пілотний проект із вибору лікаря має показати, які медичні заклади та їх фахівці користуються найбільшим попитом населення, аби відповідно до їх навантаження наступного року змінити й фінансування. Бо, окрім корінних киян із пропискою, послугами столичних медиків користується майже стільки само приїжджих.

Досвід інших країн свідчить: лише 5—15% пацієнтів переобирають лікаря. Решта не вважає за потрібне змінювати усталені правила медобслуговування.