Класи херсонських шкіл дедалі більше перетворюються на «царство очкаcтиків». Якщо в сільських районах краю на кожну тисячу хлопчиків і дівчаток припадає менше ста з поганим зором, то в обласному центрі таких уже 105. А якщо говорити про учнів старших класів, то серед них допомоги офтальмолога потребує в півтора разу більше школярів, ніж серед першокласників. Причому їхня кількість із кожним роком зростає в середньому на 1—2 відсотки — здебільшого через безконтрольне проведення часу перед моніторами комп’ютерів.
 
Ця тенденція настільки стривожила медиків і муніципальну влада, що в боротьбі із засиллям «шкільних» патологій зору вони застосували комплексний підхід і знайшли вдале, на думку фахівців, розв’язання проблеми. Цим розв’язанням стало відкриття в Херсоні міського Центру охорони зору дітей і підлітків, де зібрано все найсучасніше обладнання для профілактики та лікування захворювань очей. У його створення вклали півмільйона гривень. Це кошти муніципального бюджету та спонсорська допомога, повідомив на церемонії відкриття міський голова Володимир Сальдо.
Цікавинкою центру став кабінет відео комп’ютерного аутотренінгу, із тренажером, що коректує короткозорість і астигматизм, поки діти дивляться мультфільми чи інші розважальні програми (на знімку). Є також кабінет лазерної стимуляції з апаратурою, що підвищує гостроту зору. Обладнання експрес-діагностики в кабінеті охорони зору дасть змогу відразу ж «розпізнати» навіть приховані його дефекти і перейти до виправлення косоокості, порушень бінокулярності. Причому якщо юним пацієнтам необхідно затриматися в центрі надовго, скажімо, для лікування хронічних кон’юнктивітів або очних травм, то в їхньому розпорядженні палата денного стаціонару на двадцять ліжок і навіть лікувальний масаж.
Усі послуги Центру (він працюватиме у дві зміни, із пропускною спроможністю сорок осіб щодня) для школярів міста будуть безплатними. Достатньо надати свою амбулаторну карту, направлення офтальмолога та довідку про відсутність гострих інфекційних захворювань.
 
— На жаль, навіть найточнішої й найшвидшої діагностики, успішного лікування офтальмологічних захворювань сьогодні вже явно недостатньо, — вважає начальник управління освіти Херсона Юрій Ніконов. — У світі, насиченому комп’ютерами й іншою електронікою, необхідно вже з першого класу видавати висновок, скільки годин чи хвилин у день дитина може проводити за екраном монітора, з урахуванням індивідуальних особливостей її організму, а не виходячи з якихось узагальнених рекомендацій. А потім вносити цю інформацію на флеш-карту, через яку забезпечуватиметься доступ школяра як до навчального, так і до домашнього комп’ютера —використав свій «ліміт», переключитися на якесь інше заняття, а для повернення за монітор дочекайся завтрашнього дня. У нас такі технології поки що — екзотика, але вони вже активно використовуються в багатьох розвинених державах світу. У перспективі Центр охорони зору дітей і підлітків може стати базовим для запровадження їх і в нас.
Херсон.
Фото автора.