Депутати Вінницької облради на позачерговій сесії вдруге відмовили обласній виборчій комісії виділити кошти на проведення проміжних виборів, запланованих на 22 лютого нинішнього року. Втім, грошей не дали навіть на... утримання адмінбудівлі обласної влади.
Для обрання п’ятьох депутатів облради (замість тих, які пройшли до парламенту), потрібно 1,6 мільйона гривень. На попередній сесії облради депутати вирішили, що недоцільно в такий непростий час проводити проміжні вибори. Пояснювали це необхідністю спрямування грошей на фінансування більш нагальних потреб, зокрема, йшлося про лікування поранених в АТО. До того ж, наголошували промовці, восени мають відбутися чергові вибори. Чекати залишилося недовго.
Після такого рішення Центрвиборчком звернувся до облради з листом. В ньому застерегли місцевий орган влади від можливого порушення чинного законодавства. Саме про це говорив голова Вінницької облради Сергій Свитко на позачерговій сесії 3 лютого ц. р. Утім, депутати не змінили свого рішення. Лише домовилися розподілити між собою обов’язки тих, хто вибув із облради. Майже одностайно (78 із 79 присутніх) вдруге відмовили обласній виборчій комісії у наданні коштів на довибори. Тим часом ОВК зареєструвала 21 кандидата на проміжні вибори, їх проведення передбачено 22 лютого в округах, розташованих у п’яти районах краю із загальною кількістю виборців 80 тисяч осіб.
Так само не затвердили депутати обласну Програму підтримки об’єктів спільної власності територіальних громад на 2015—2017 роки. Документом передбачено виділення коштів на утримання 14-поверхової будівлі, де розташовано більшість департаментів, управлінь та відомств облдержадміністрації. Кошти в сумі 3,5 мільйона гривень необхідні на оплату за використання енергоносіїв та комунальні послуги. Промовці зазначали, що це велика сума.
— Утримання майна, що є спільною власністю громад області, — наш обов’язок, — наголошували окремі депутати, серед них і голова облдержадміністрації Анатолій Олійник.
— Хоч як би ми не оптимізували кількість працівників, навіть якщо в кабінеті нікого не буде, його все одно потрібно опалювати, — обстоював свою позицію депутат Роман Аксельрод.
Начальник управління спільної комунальної власності територіальних громад області Василь Федоришин нагадав депутатам, що програма — це тільки документ, на підставі якого виділяються кошти. Тобто про них поки що не йдеться. За його словами, на четвертий квартал минулого року на ці цілі було виділено 660 тисяч гривень. Насправді використано тільки триста тисяч, решта суми залишилася в обласному бюджеті.
Голосів на підтримку програми все одно не вистачило. Натомість депутати домовилися створити комісію, члени якої мають детально з’ясувати витрату грошей на утримання майна об’єктів спільної власності територіальних громад.
З позовом до суду до Вінницької облради звернулася 9 лютого ц. р. обласна виборча комісія. Вимагають визнати недійсними рішення двох попередніх рішень сесій облради, на яких депутати відмовилися виділити кошти у сумі 1,6 мільйона гривень на проведення проміжних виборів до облради у п’яти округах.
 
Вінницька область.