Той, хто вперше хоче потрапити до села Рокитне Рокитнівського району, може знайти його, хіба що уважно читаючи написи на узбіччі дороги. Адже тільки так розмежовується селище Рокитне (райцентр) і село Рокитне. Тож місцеві чиновники припускають, що із впровадженням в Україні адміністративно-територіальної реформи двоє тезок можуть стати одним цілим. А поки що село Рокитне, як і села Осницьк, Лісове, Старики, що входять до Рокитнівської сільської ради (тут мешкають 6246 людей), живуть своїм життям.

Багато мешканців села Рокитне працюють у райцентрі, а живуть у селі. Так, кажуть, навіть комфортніше, бо і повітря чисте, і городи мають, і двори, бо в селі переважає приватний сектор.  Забудовники є у всіх селах Рокитнівської сільради, але найбільше в селі Рокитне.

— Ми вже розробили генеральні плани для сіл Рокитне, Лісове, Старики, розробляється він і для Осницька, — розповідає заступник Рокитнівського сільського голови Микола Богданець. — Це дає можливість виділити земельні ділянки під забудову тим, хто потребує поліпшення житлових умов або житла. Особливо це стосується молодих сімей, яким потрібен власний дах над головою. Скажімо, торік у селах нашої сільради взяли шлюб 35 пар, у нинішньому році — вже 22.

— Особливо багато бажаючих будуватися в селі Рокитне, — продовжує Микола Богданець. — Тільки у цьому населеному пункту надали близько двохсот земельних ділянок під забудову. Загалом  на перспективу згідно з новим генпланом у селі буде близько півтисячі забудовників. Відтак з появою нових житлових масивів село Рокитне збільшиться вдвічі. Тож, виготовляючи генплан, передбачили й місце для спорудження ще одного дитячого садка. Адже в селах спостерігається приріст населення: вже нині місць у дитсадку не вистачає — групи переповнені.

Поява нових вулиць — це клопоти для сільської влади. Адже їх потрібно благоустроїти, підвести електрику, газ. Усе це робиться на умовах співфінансування: половину коштів — населення, решту — із сільського, районного та з обласного бюджетів. Ось і нині електрифікація нових вулиць на масиві «Кургани» проводиться «у складчину» — за кошти районного і сільського бюджетів та забудовників. Так само і з газифікацією вулиць, на яку за останні кілька років держава не виділила Рокитнівській сільраді жодної копійки.

— Щоб допомагати забудовникам, сільрада повинна мати кошти, — зауважую.

— А ми стараємося їх заробляти, — розповідає Микола Іванович. — Тож як можемо допомагаємо забудовникам у благоустрої вулиць. Але у нас є й інші проблеми, які ми мусимо розв’язувати. Найперше, це утримання в хорошому стані об’єктів соцкультпобуту, переведення їх опалення на енергозберігаючі технології. Ми добудували наявне приміщення ФАПу під чудову лікарську амбулаторію, перекрили Будинок культури, проводимо освітлення центральних вулиць у селі Рокитне.

 

Рівненська область.

ФАКТ

За вісім місяців нинішнього року завдання з наповнення бюджету сільрада виконала на 121,5 відсотка. За плану 735,3 тисячі гривень отримали 893,3 тисячі.