Минулої суботи на навчальному аеродромі Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба (ХУПС) під час планових тренувальних польотів розбився реактивний літак Л-39. Загинув 21-річний пілот — курсант 3-го курсу Микола Наконечний. Це був його 71-й політ...
На місце авіакатастрофи прибули заступник міністра оборони України Дмитро Пляцук, начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Володимир Замана, командувач Повітряних Сил генерал-майор Юрій Байдак.
Від самого початку розглядали дві версії авіакатастрофи: несправність літака і помилка пілота. За останніми повідомленнями військового відомства, вже розшифровано плівки об’єктивного контролю. Встановлено, що літак був справний. Імовірною причиною авіакатастрофи є людський чинник. Але, як зазначили військові, остаточні висновки зробить спеціальна комісія Міністерства оборони.
Отже, йдеться про помилку пілота. Але в перші години після аварії більшість ЗМІ (зокрема, «Ліга. Новини») повідомляли, з посиланням на МНС, що причиною катастрофи стало загоряння двигуна літака. Деякі («Харківський міський дозор») зі слів військового прокурора Харківського гарнізону Дмитра Шевченка заявили: «Пілот загинув через те, що не зміг катапультуватися з літака, який загорівся під час польоту».
Постає цілком логічне запитання: яку таку помилку зробив нібито вже досвідчений у керуванні повітряним апаратом курсант, що вона стала причиною його загоряння? І чи можливо це?
Польоти авіації Збройних Сил України на літаках Л-39 припинено до з’ясування причини трагедії.
Харків.