У нашій країні немає чіткої статистики смертей від грипу. Про це заявила голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва в інтерв’ю УНН. За її словами, лише під час епідемії свинячого грипу велися певні підрахунки. Мовляв, тоді ми втратили близько  тисячі осіб, серед яких були вагітні та діти.

 

Європейці та українці мають дещо різний спосіб підрахунку жертв грипу: на Заході їх рахують по факту, в Україні більшість смертей від грипу списують на ускладнення. Тобто якщо особа помирає від пневмонії, яка виникла через грип, то вважається, що вона пішла з життя внаслідок запалення легень.

Депутат вважає, що за грипозну арифметику має нести відповідальність і вітчизняний МОЗ. Проте, за даними СЕС, в Україні немає коштів для того, аби вести чітку статистику смертей від грипу.

«Для того щоб встановити діагноз «смерть від грипу» необхідно підтвердити це лабораторно, аналіз коштує дорого. При цьому його треба не просто підтвердити в якійсь українській лабораторії, а подати в референт-лабораторію Всесвітньої організації охорони здоров’я, а в Україні такої немає», — каже перший заступник головного санітарного лікаря Державної санепідемслужби Олександр Кравчук.

МОЗ не втомлюється повторювати, що найефективнішим шляхом профілактики хвороби або її важких наслідків є вакцинація. Нагадаємо, вона не входить у Календар щеплень, отже, й проводиться за рахунок пацієнта. Однак, як повідомили «Голосу України» у декількох провідних медичних клініках столиці, вакцин «від грипу» вони ще не мають. Порадили звертатися у жовтні.