Нині навіть соромно писати в резюме: «Читаю англійською зі словником». Якщо ти — сучасна розвинена особистість, то просто мусиш знати хоча б одну мову так, щоб вільно висловлювати нею свої думки. А що робити, коли не можеш похизуватися лінгвістичними здобутками? Ми спробували з’ясувати, де і як легше та ефективніше вивчити іноземну.

 

Нині в Україні налічується безліч шкіл, де можна вивчити практично будь-яку мову: від англійської до латини та хінді. Були б лише бажання та гроші. Наприклад, у столиці — близько тисячі різноманітних курсів, котрі на кожному кроці обіцяють мову «з нуля», «раз і назавжди», «лише від носіїв» і так далі. У такій купі пропозицій можна легко заплутатися. Що має бути пріоритетним: популярність конкретного закладу, вартість навчання чи, може, кваліфікація викладачів?

Більшість мовних шкіл запропонують тобі стандартний набір із шести найпопулярніших мов: англійської, французької, німецької, іспанської, італійської та китайської. Окремо для іноземців викладають українську та російську. Деякі школи спрямовані на вивчення лише англійської та підготовку до таких міжнародних тестів, як TOEFL, ІELTS та інші.

Зазвичай курси тривають від одного тижня (інтенсивне вивчення) до року. Можливі форми навчання: групове, індивідуальне та корпоративне (певні школи передбачають виїзд викладачів додому до студента). Стандартна кількість людей у групах — від двох до десяти.

Щодо вартості навчання, то в більшості випадків ти зможеш відвідати безплатне пробне заняття, щоб зрозуміти, чи хочеш тут навчатися. У столиці ціни різняться залежно від авторитетності та популярності закладу: від 23 до 80 гривень за сорокап’ятихвилинний урок. Розраховуй на два-три заняття на тиждень. Після закінчення обраної школи отримуєш сертифікат із вказаним рівнем знань.

Здається, простіше простого: знайшов найближчі курси, походив туди півроку, і все — можеш «парле франсе» чи «дойч шпрехен». Та не все так легко. У тому, як краще вивчати іноземні, нам допомогла розібратися викладачка англійської мови КНУ ім. Тараса Шевченка Ангеліна Володимирівна Кельман.

— Пані Ангеліно, чи легко вивчити іноземну мову самотужки?

— Якщо ви починаєте з нуля, то зробити це практично неможливо. Легше, коли вже маєте якусь базу. У такому разі вивчити мову ви зможете приблизно за півроку, та для цього треба докласти чимало зусиль — займатися щодня мінімум по 30 хвилин.

— Більшість людей вивчають мову (наприклад, англійську) ще зі школи і навіть після закінчення університету не мають потрібних знань. Із чим це пов’язане?

— Причина — у відсутності стимулу. Потрібно чітко з’ясувати, для чого тобі потрібно знати ту чи іншу мову, й рухатися в обраному напрямку. Найчастіше люди сідають за книжки чи біжать на курси, коли їдуть за кордон за навчальними чи робочими програмами. Тоді з’являється мета, і людина вчить швидше.

— Наскільки важлива практична частина у вивченні мови?

— Звичайно, це має значення, та, на жаль, ще у школі дуже мало уваги приділяється саме мовленню. Порада для тих, у кого немає можливості спілкуватися з носіями мови та хто хоче підтягнути розмовну частину: тренуйтеся перед дзеркалом. Просто вчіть якісь фрази та промовляйте їх, дивлячись на себе. Головне — не боятися й не соромитися говорити.

— Чи швидко забувається мова після того, як досягнув ідеального рівня?

— Швидко, особливо, коли немає практики. Тому потрібно час від часу повертатися до вивченого. Навіть якщо ти йдеш вулицею й бачиш десь напис тією мовою, яку колись добре знав, то автоматично пригадуєш певні фрази. Це як кататися на велосипеді: не їздив 10 років, а потім сів і зразу поїхав.

— Що можна порадити людині, яка розуміє, що знання іноземної мови їй не вистачає?

— Щоб іти до мовної школи, треба мати певну базу. Я б порадила спочатку позайматися індивідуально з викладачем, бо у великій групі учневі приділятимуть менше уваги. А це значно знижує ефективність навчання. Дорослим набагато важче вивчати мову колективно, як дітям у школі. Тому уроки з репетитором — це найкращий варіант.

Ми вирішили запитати в молодих людей, чим вони керуються під час вибору місця навчання.

Ганна, 19 років: «Для мене найважливіше — кваліфікація майбутнього викладача: чи зможе він чітко і просто донести знання, яких я потребую. Матеріал, що його ми вивчатимемо, підручники — все це теж дуже важливо. Ціна курсів і розташування школи великого значення для мене не мають».

Анастасія, 25 років: «Якби я пішла на курси, то насамперед попросила б поради у друзів. Це надійніше, якщо хтось уже перевірив якість мовної школи. Важливим є також рівень викладання. Лояльний учитель, який не вимагає нічого і підказує на парах, ніяких знань вам не дасть».

Сергій, 22 роки: «Головне для мене — ціна та розташування, бо їхати за тридев’ять земель на курси, де мене обдеруть як липку, я не хочу. Ну і багато залежить від викладача. Коли він мене не влаштує, не піду туди, навіть якщо курси на сусідній вулиці».

Обираючи спосіб вивчення іноземної, склади порівняльні таблиці — цін, місцерозташування шкіл, інтенсивності навантаження тощо — залежно від того, що є для тебе важливішим. Ось, приміром, середні ціни у столиці (див. таблицю).

Відомий німецький філософ Ганс Гадамер писав: «Розуміти чужу мову — значить не мати потреби перекладати її на власну». «Голос України» бажає тобі знайти саме те, що треба.

Вивчаємо  самотужки від 80 грн. (вартість 1 підручника) до 300 грн. (Workbook+CD+Studentsbook+Vocabulary) 

Курси від вузу 48—65 гривень за урок 

Із репетитором 35—200 гривень за урок

Приватні курси 23—80 гривень за урок

Колаж Дмитра ЛЕВОШКА.