Розпочався навчальний рік, і багато молодих людей замислюється над тим, де б заробити на оплату гуртожитку і для особистих потреб, не пропускаючи занять. Ти теж хочеш, щоб кишенькових грошей побільшало? «Голос України» довідався у студентів денних відділень, як це зробити.

Аніматор. Аніматори — масовики-витівники, які дарують публіці веселощі та гарний настрій. Вам треба зробити відпочинок замовників приємним і корисним.

Віолета Єреміна, Київський національний університет імені Тараса Шевченка: «Я працюю в студії аніматорів близько півроку. До цього було двомісячне навчання і практика. Ми називаємо себе майстрами свята. Наше основне завдання — подарувати дітям гарний настрій. Зарплата залежить від того, скільки працюєш і які відгуки отримуєш. Наприклад, одразу після практики я погоджувалася на 20—30 грн./год. Зараз уже отримую 100 грн. за годину роботи. Основне навантаження припадає на вихідні. Свята зазвичай влаштовують, коли всі вдома або можуть взяти додатковий вихідний. У будні аніматорів замовляють у школи або садки. Зважаючи на те, що працюю я не одна, графік більш-менш вільний. Щоб добре заробляти, потрібно вдосконалюватися: вигадувати нові ігри і розваги для малят, грати кожну сценку якомога реалістичніше. Ходжу на ранкові заняття в студію, оскільки в університеті вчуся у другу зміну».

Багато студій, які займаються організацією свят, восени шукають аніматорів на сезон снігурок і дідів морозів, тому знайти вакансію у своєму місті можеш уже зараз.

Таємний покупець. Ця робота належить до маркетингових досліджень, її мета — вивчення рівня якості обслуговування. Твоє завдання — відвідати магазин під виглядом покупця, але при цьому оцінити якість роботи персоналу.

Лада Голубєва, Київський національний університет культури і мистецтв: «Я працюю на компанію з маркетингових і соціальних досліджень. До моїх обов’язків входить перевірка якості продукції на полицях і спілкування з продавцями й касирами. Персонал я перевіряю на доброзичливість, а товари — на придатність. Після відвідування супермаркету заповнюю анкету і надсилаю її електронною поштою. За кожне дослідження конкретної точки отримую 25—35 грн. Зазвичай я працюю вдень і ввечері. Робота нескладна, адреси магазинів обираєш сам. Це не заважає навчанню, тому що я відвідую магазини у вільний час удень або ввечері. Заодно і продукти додому купую».

Це віддалена робота, тому вона дає можливість самому формувати свій графік. Зараз мережі продуктових магазинів можна побачити і в невеликих містах, тому нескладно обрати завдання на території свого проживання через інтернет-системи компаній з маркетингових досліджень.

Учасник зйомок. Ти маєш стати глядачем на зйомках ток-шоу, фільму або телепередачі, ставити запитання гостям студії, брати участь у прямих ефірах, опитуваннях.

Тетяна Тринько, коледж «Слов’яно-грецький колегіум»: «Я знімаюся в масовках не тільки тому, що робота приносить дохід. Це також і пізнавально. Цікаво стежити за роботою акторів, телеведучих, режисерів, операторів. Тривалість зйомки різна: від двох до семи годин. Глядачі в студії за одну передачу отримують 60—80 грн., під час перерв чай і кава — безплатно. Ті, хто ставлять запитання, отримують на 20—30 грн. більше. Головні герої, які перебувають на сцені, — від 100 грн. і вище (залежить від складності ролі). Якщо працювати з різними агентами, то щотижня можна брати участь у трьох—п’яти записах. Я займаюся цим у вільний від навчання час і сама обираю, на які передачі ходити. Мені подобається, що зарплату отримую одразу, того ж дня».

Потрапити в масовку можна, зайшовши в рубрику «шоу-бізнес, телебачення» на сайтах з працевлаштування і клікнувши на посилання роботодавця. Там потрібно заповнити анкету, помістити свої фото й контакти в базі даних кіностудій і продюсерських центрів. Після першої зйомки можна познайомитися з людьми, обмінятися телефонами з агентом і брати участь у зйомках постійно.

Хендмейд. Якщо ти вмієш робити щось цікаве своїми руками, це можна продавати. Нині ручна робота цінується більше, ніж аксесуари з конвеєра, що вже приїлися. Фоторамки, ремені, краватки, біжутерія й креативні іграшки — все це товари, які мають нині попит.

Яніна Злєбова, Київський міжнародний університет: «У вільний від навчання час я виготовляю сережки. Зазвичай вранці, бо навчаюся в другу зміну. Почала займатися хендмейдом з літа цього року. Це спало мені на думку раптово, просто сіла й виготовила першу пару (хотіла зробити цікавий подарунок подрузі). Вийшло непогано, і я зробила ще пару для себе, для своїх подруг. А потім зрозуміла, що це може приносити дохід. Виготовила багато різних моделей, сфотографувала, кілька фото розмістила на своїх сторінках у соцмережах. Першим покупцем стала одногрупниця. Тепер носить в університеті й рекламує мене. Почуття, коли твою роботу щиро цінують і навіть захоплюються нею, дає потужний поштовх творити далі! Я зрозуміла, що треба розширюватися. Тому зробила для своїх виробів сторінку «Веселі сережки». Кілька тижнів щодня я додавала нових друзів, з’являлися перші замовлення. Мої клієнти — дівчата 13—23 років. У середньому пара моїх сережок коштує 30 грн. На одну витрачаю від кількох годин до кількох днів, залежно від складності роботи. Такого заробітку цілком вистачає на дрібні кишенькові витрати. Роблю різні моделі сережок, розробляю нові, експериментую з різними технологіями. Вірю, що мої вироби в майбутньому можуть стати брендом, треба лише докласти багато зусиль і завзято йти до мрії!»

Промоутер. Потрібно стояти й опитувати населення в людних місцях, роздавати рекламні флаєри й листівки. Можливо, розносити їх по поштових скриньках чи працювати «бутербродом» (ходити із двома рекламними плакатами, скріпленими на плечах).

Діана Змитрович, Київський славістичний університет: «Час від часу — на період акції, перед святковими днями — я підробляю промоутером, консультантом на різні структури. Це можуть бути харчові продукти, дитячі іграшки. Основне завдання промоутера — зацікавити продукцією або послугами якомога більше потенційних споживачів, розвинути позитивне ставлення до товару. Така робота мені, студентці, дуже підходить. Подобається, що графік вільний — зазвичай друга половина дня з п’ятниці по неділю. Час роботи — від трьох до п’яти годин на день. Заробітна плата погодинна: 15—25 грн./година. Великий плюс, що зароблені гроші віддають протягом трьох днів».

Більшість студентів працевлаштовуються, отримавши інформацію про вакансію від знайомих. Але ти можеш знайти пропозиції і в Інтернеті на популярних «робочих» сайтах. Можна розмістити резюме і чекати, поки роботодавець сам виявить до тебе інтерес. Також не пропускай ярмарки вакансій. «Голос України» бажає тобі знайти справу до душі!

Вироби молодих майстринь нині поціновуються.

Таємний покупець на завданні.

Аніматори створюють свято для всіх.

Фото з архівів героєв матеріалу.