Дмитро, 17 років, коледж економіки, права та інформаційних технологій Університету економіки та права «КРОК», факультет маркетингової діяльності:
— У будні з 9-ї ранку до 13:00 я рекламую мережу ресторанів. О 14:30 їду на навчання і повертаюся додому близько 21:00. У вихідні теж не сиджу без діла: з 9-ї ранку до 9-ї вечора працюю інструктором з пейнтболу. Роботу з реклами мені підкинула мама, там працюю вже другий рік, а інструктором влаштувався через знайомих на початку літа. Працюю, бо не вистачає грошей. Оплачую собі навчання, потребую якогось одягу, кишенькових грошей, та й узагалі не хочеться без діла сидіти. За місяць отримую близько 2500 гривень.
 
Катерина, 18 років, КНУ імені Тараса Шевченка, Інститут журналістики:
— Коли навчаєшся, не дуже продуктивно вдається підробляти, але якщо потрібні кошти, час знаходиш. Складнощі в тому, що навчаюся в другу зміну. Намагаюся владнати все зранку. Працюю фрілансером у кількох виданнях. Зарплата невелика, але як для студента непогано, тому не скаржуся. Кошти зазвичай витрачаю на власні потреби, проїзд, книжки та дозвілля. На більше, на жаль, не вистачає, але ще є стипендія. Заробляю десь 400 гривень на місяць.
 
Самір, 17 років, Вище училище водного транспорту, факультет судноводіння:
— Основна моя робота — головний промоутер у тінденс-клубі (навчання танців. — Авт.) на вихідних. Стараюся цим не обмежуватися, тому час від часу відвідую різні мітинги. На них, бувало, 300—400 гривень отримував, а в клубі й 900. Роблю те, що є більш пріоритетним, адже жити на щось потрібно. У будні вчуся.
 
Вікторія, 20 років, Київський інститут реклами, факультет дизайну:
— Я малюю ілюстрації для сайтів, ігор, рекламні розкадровки й таке інше. Замовники всі різні та нестабільні, тому зарплата в середньому 300—600 доларів. Не маю нормованого графіку. Буває, працюю декілька годин, а інколи можу просидіти за роботою цілий день або й ніч. Подобається така незалежність. Не потрібно витрачати гроші на дорогу й зустрічі: спілкуємося з клієнтами по Скайпу та поштою. Є місце для творчості: сама обираю проекти та диктую умови.
 
Сюзанна, 18 років, коледж «Слов’яно-грецький колегіум», факультет журналістики:
— Під час навчання я підробляю промоутером на різних акціях. Найчастіше у другій половині дня, тому вдається поєднувати роботу з навчанням. Обираю лише те, що не заважає вчитися. Інколи беру участь у різних масовках, ходжу на зйомки передач. Працювати почала, бо хочеться мати власні гроші, а не постійно сидіти на шиї у батьків. Зароблю якусь копійку — і витрачаю на особисті забаганки, їжу, одяг. Якщо протягом місяця постійно працюю, то маю 700—800 гривень.