Прокуратурою порушено кримінальні справи, у яких фігурують відомі бізнесмени, котрі займалися оборудками із землею та відмиванням коштів. Та чи дійдуть справи до суду, сказати важко
 
Перші мільйони
У №160 за 29 серпня нашої газети було опубліковано матеріал під назвою «Через гроші до влади?», в якому йшлося про те, що два члени Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, народні депутати Олег Новіков та Володимир Ар’єв звернулися до керівників усіх правоохоронних органів та до «Голосу України» з листами, де виклали факти злочинної, на їхню думку, діяльності керівника корпорації «Українська Бізнес Група» та «Ерде Банку» — 38-річного мільйонера Руслана Демчака. У документах, поданих на бланках народних депутатів, йшлося про те, що згаданий бізнесмен, буцімто підробивши документи про свою працю в кількох колективних сільських підприємствах, отримав у власність земельні паї, а потім продав їх, не сплативши податків. Більше того, народний депутат Олег Новіков звертав увагу правоохоронних структур на той факт, що у земельній афері Демчаком була задіяна група осіб. Як потім офіційно пояснила сільський голова села Киянка Ємільчинського району Житомирської області начальнику ДПІ Голосіївського району м. Києва, пан Демчак ніколи у цьому селі не проживав, не працював і не був зареєстрований. Директор іншого підприємства КСП імені Горького в селі Стебне Звенигородського району Черкаської області у подібному поясненні ДПІ заявив, ніби Руслан Демчак справді працював у них в 1999—2000 роках, про що свідчать протоколи та «Книга обліку трудового стажу і зарплати колгоспників». Тут нинішній мільйонер, який, за його словами у численних інтерв’ю, з січня 1997-го по січень 2003-го очолював київську компанію «Еквівалент-фінанс», працював різноробочим. 
Тим часом директор КСП імені Горького, напевне, ніколи не пояснить, чому записи у згаданих документах про трудову діяльність віп-різнороба внесені іншим почерком та іншим чорнилом. Але це вже проблема правоохоронних органів. Вони, до речі, ще мають з’ясувати, чому земельні ділянки у селах, дуже віддалених від столиці, різноробочі невдовзі попродавали через рахунки, відкриті в «Ерде Банку», фірмі «Будівельні інновації-плюс» за дивною ціною — 50 і більше мільйонів гривень.
Селяни і не здогадуються, на якому багатстві сидять, якби були банкірами, а мали хобі різноробочих.
Народний депутат Новіков переконаний, що у такий же спосіб отримали і продали земельні паї більше десятка осіб, наближених до згаданого бізнесмена. Він також вважає, що всі учасники схеми заволоділи землею незаконно, на підставі сфальсифікованих документів, а окрім того, ще й ухилилися від сплати податку в 15 відсотків. З продажу лише двох ділянок пан Демчак мав сплатити 15 мільйонів гривень податку, наголошує народний депутат. Інші громадяни, яких він згадує у своїх зверненнях, теж забули сплатити податків на суму понад 86 мільйонів.
Залишається сподіватися, що з усім розберуться правоохоронні органи, якими вже порушено кримінальні справи по кількох статтях. У тому числі і з’ясують, чи не є, бува, продаж сільськогосподарських паїв у провінційних селах за круті мільйони схемою відмивання коштів? Адже, за словами Володимира Ар’єва, згаданий банкір не гребував відмивати кошти і в більш звичний спосіб — через конвертаційні центри.
Прокуратура конкретно зацікавилася земельними справами
До слова, ще 27 серпня цього року прокуратурою Житомирської області винесено постанову про порушення кримінальної справи за фактом підроблення та використання підробленого документа — за ознаками злочину, передбаченого ч.1, ч.3 ст.358 КК України. «Незаконні дії невстановлених осіб, які виразились у внесенні завідомо неправдивих відомостей щодо працівника ПОСП «Киянське» Демчака Р. Є., потягли незаконну видачу свідоцтва про право власності на майновий пай члена ПКСП «Авангард» ПОСП «Киянське» серії ЖИ-6 №158381, чим завдано збитків власникам майнових паїв зазначених підприємств, — йдеться у постанові, — ... хоча в дійсності він у цьому підприємстві ніколи не працював, на території Киянської сільської ради не проживав та не зареєстрований».
Якою буде розв’язка і чи встановлять правоохоронці, у чому, наскільки і хто винен, дізнаємося згодом. Українська Феміда не завжди є повороткою і питає зі всією справедливістю з багатих, тоді як вітчизняні в’язниці переповнені дрібними злодюжками. Отож дуже може бути, що порушені справи до суду доводитимуть роками, що дасть змогу фігурантам стригти з держави та людей чергові мільйони.
До речі, той же народний депутат Новіков та народний депутат Ар’єв у подібних зверненнях до керівників правоохоронних структур України наводять факти, які, на їхнє переконання, є відмиванням коштів через «Ерде Банк». Вони називають низку підприємств, зав’язаних у цій схемі. Тож роботи слідчим не забракне, і незабаром ми дізнаємося про справжні обсяги фінансових оборудок.
Редакція володіє інформацією, що кримінальну справу також порушено і за статтями, які передбачають відмивання коштів, а це вже серйозний резонансний злочин. Окрім ст.212, ДПІ ініційовано порушення кримінальної справи за статтею 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом).
Треба відзначити, що у нашому випадку правоохоронці оперативно зреагували на тривожні сигнали членів Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією і вчасно зацікавилися незаконною діяльністю керівництва серйозної комерційної структури та банку. Навіть незважаючи на те, що причетний до справи Руслан Демчак очолює Всеукраїнську організацію із захисту прав споживачів фінансових послуг та Федерацію роботодавців Києва.
Та постає запитання: коли перевірка походження швидких мільйонів стане системою в Україні? Коли ті, хто звик набивати кишені за чужий кошт, а потім вихвалятися у численних інтерв’ю та на різних шоу своїм бізнесовим хистом, запевняючи наївних у власному патріотизмі та любові до обібраного народу, відчують, що земля горить під їхніми ногами? У тому числі колективна, отримана задарма і також продана за 50 мільйонів. А поки що на багатьох мажоритарних округах України грошові мішки рвуться до влади і пачками скуповують голоси. Дехто, як стверджують селяни, у кожну хату роздає по 800 гривень, що поки ще є еквівалентом 100 доларів США. У хід знову пішли гречка, цукор та олія, і серед порядних обов’язкових сільських людей знаходяться готові проголосувати за заїжджих багатіїв, не розуміючи, що у такий спосіб за безцінь продають майбутнє своїх дітей. Бо такі ділки йдуть до влади з однією метою — робити нові мільйони, і влада для них є лише знаряддям у такому бізнесі.