За останні два літні місяці 89 тисяч українських дітей занедужали на грип. Точної дати сезонного спалаху захворювання МОЗ поки що не називає, але готуватися до неї закликає наполегливо.

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив перевірити наявність і кількість противірусних препаратів в аптеках. Мабуть, для того щоб уникнути ажіотажу, як це було під час «свинячої» епідемії. Ну а медичне відомство вкотре попереджає: вакцинація — найкращий спосіб відгородити себе від грипу та його наслідків.

Щоправда, люди не поспішають бігти до профкабінетів. По-перше, побоюються побічних ефектів. 

У свою чергу, медичний експерт Дитячого фонду «ООН—ЮНІСЕФ» Катерина Булавінова стверджує:

— В Україні використовуються інактивовані вакцини проти грипу, які є абсолютно безпечними і якщо й дають реакцію, то тільки місцевого характеру, тобто почервоніння в місці ін’єкції. 

По-друге, не хочуть платити пристойну, як на теперішній час, суму. Принаймні розцінки клінік на цю послугу минулого року були чималими. А поки що вони просто невідомі. «Голос України» поцікавився у декількох великих медичних центрах, скільки коштує вакцинація від грипу. Нам повідомили: від МОЗ ніяких розпоряджень поки не було, тому вакцини ще не закуповували. Відповідно, і розцінок поки що не встановлено. Мовляв, рано ще. Виходить, вітчизняне медичне відомство вирішило провести серед населення роз’яснювальну профілактичну роботу, а підлеглі інстанції поінформувати забуло? Звичайно, заздалегідь зробити щеплення у бажаючих не вийде. Може, тому на сайті вітчизняного Міністерства охорони здоров’я з’явилася інформаційна довідка — своєрідний пояснювальний піар вакцинації. Вона ще раз рекомендує робити щеплення до початку епідсезону. Ну а якщо такої можливості не було, то можна й під час. Мовляв, всупереч розповсюдженому міфу, це не послабляє, а підсилює здатність організму протистояти грипу. Концепція протидії, мабуть, останнім часом змінилася. Ще нещодавно самі медики стверджували: щоб організм виробив імунітет до вірусу, щеплення треба робити заздалегідь, хоча б за півмісяця до очікуваного «нападу» грипу та загону ГРВІ.

Утім, як і раніше, в групах ризику захворювання на грип — діти до п’яти років (особливо — діти до двох років), вагітні жінки, люди старші 65 років, люди з надлишковою вагою, хворі на діабет, із серцево-судинними захворюваннями та захворюваннями легенів, а також особи, що перебувають на імуносупресивній терапії.

До того ж групи ризику можуть зробити щеплення від грипу безплатно, каже головний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я Сергій Крамарєв.

Зазначимо, ця вакцинація — рекомендована, і держава не виділяє кошти на таку кампанію.

«Але, наскільки я знаю з досвіду минулих років, для груп ризику регіони самостійно закуповують вакцини. І всі, хто до них належать, можуть зробити щеплення за рахунок місцевих бюджетів», — пояснив Сергій Крамарєв на одній з нещодавніх прес-конференцій.

Але не таємниця, що місцевим бюджетам грошей бракує на розв’язання злободенних проблем, пов’язаних з освітою, сферою ЖКГ і тією ж медициною. Тому малоймовірно, що в регіонах знайдуть кошти на закупівлю препаратів для протигрипозних ін’єкцій. І протистояти навалі сезонних захворювань людям доведеться, як зазвичай, самостійно, виходячи із власних фінансових можливостей.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.