Рятувальники й будівельники ліквідовують наслідки вибуху (за попередньою версією, — газу), що стався 4 вересня в харківській дев’ятиповерхівці по вул. Петра Слинька. Вчора проводилися необхідні роботи з тимчасового зміцнення стіни будинку, «що відшарувалася». Стан двох жінок, які постраждали від вибуху, — задовільний і стабільний. Їх госпіталізовано до Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О. І. Мєщанінова.

Мешканці в супроводі співробітників МНС і правоохоронців змогли пройти в уцілілі квартири й забрати найнеобхідніші речі. Потерпілим надано психологічну допомогу. Вони забезпечені харчуванням, водою, наметами. Навколо зруйнованого будинку виставлені пости міліції, які охороняють будинок від проникнення мародерів. Прокуратурою області порушено кримінальну справу.

Відбудовні роботи почнуться 10 вересня. А поки що тривають експертиза, геодезична оцінка об’єкта та прилеглої території. До місця аварії підтягується будівельна й допоміжна техніка. Як повідомив заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Андрій Парамонов, територію обгородять парканом і на будинку почнуть установлювати страхувальні затяжки, щоб уникнути раптового обвалення пошкодженої ділянки. Після цього з проблемних квартир можна буде винести речі й меблі.

118 мешканцям зруйнованої дев’ятиповерхівки виплатили по тисячі гривень. Як повідомив напередодні Харківський міський голова Геннадій Кернес, рішення про додаткову матеріальну допомогу прийматиметься в кожному конкретному випадку. Мешканці розселені в готелі й гуртожиток КП «Харківміськліфт». Чотири родини вирішили жити в родичів на час реконструкції будинку.

Міський голова Геннадій Кернес заявив, що особисто контролюватиме всі питання з відновлення будинку, і пообіцяв, що вже до Нового року його буде відновлено.

Фото Миколи КОВАЛЬЧУКА.