Польова криниця дарує людям влітку воду студену, а взимку — теплу, що аж парує. Хоча температура її однакова у будь-яку пору року.

Теплого листопадового дня разом з Віталієм Марчуком, сільським головою Нудижого, їдемо до одного із природних чудес Волині. Польова криниця — це невеличке озерце, замість цямрини — грубезні, складені у великий квадрат, тополеві дошки. По них можна ходити, як кладкою. Про велику кількість джерел на дні свідчать фонтанчики, що піднімаються вгору струменями кришталево чистої води. Її настільки багато, що утворюється навіть потічок. Це і є початок річки Тенетиски — однієї з найбільших приток Прип’яті.

Біля криниці на одній із дощок жінка пере білизну. «Вода тут настільки м’яка, що ніякої хімії не потрібно, — каже 80-річна Ганна Гупало. — І переться все легко, і коли голову помиєш, то волосся стає шовковистим. Шануємо цю криничку, доглядаємо її».

«Багато століть поспіль на Водохреще у Польовій криниці освячували воду, — розповідає вчителька Нудиженської школи, краєзнавець Надія Дитина. — Так було до 1943 року. Того січневого дня ніщо не віщувало лиха. Як завжди, горіли свічки на поставленому у воду столі, відправляв службу священик, співав церковний хор. Аж раптом налетіли на людей якісь бандити, побили, пограбували їх. Відтоді майже сім десятиліть службу тут не проводили: спочатку боялися, потім комуністична влада не дозволяла. Лише 2011-го відродили цю давню традицію. Щороку збільшується кількість охочих прийняти льодову купіль. Про лікувальну і оздоровчу силу цієї води вже ходять легенди. Сама впевнилася в їх правдивості. Мій син тривалий час хворів. Ангіна дала ускладнення, отримав ревматизм серця. Сили залишали його. Бува, як присяде, то важко встати. Дізналася, що таку хворобу лікує вода із вмістом срібла, як у нашій Польовій криниці. Син щодня пив джерельну воду, вмивався нею — і вилікувався. Знаю багато прикладів, коли мої односельці завдяки її силі позбувалися хвороб шлунка, кишківника та іншої немочі».

Почуваємося після відвідин Польової криниці, ніби побували у храмі. Та це і є храм, тільки під відкритим небом.

Нудиже 

Любомльського району 

Волинської області.

Польова криниця аж світиться своїм рідким сріблом.

 

 

Фото автора.