Документ базуватиметься на положеннях проекту Коаліційної угоди, яку прем’єр Арсеній Яценюк готовий невідкладно підписати.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що готовий поставити підпис під остаточною редакцією Коаліційної угоди та доручив невідкладно представити на розгляд громадськості програму дій нового Кабінету Міністрів, яка відповідатиме базовим положенням проекту Коаліційної угоди. Про це він сказав під час учорашнього засідання уряду, підкресливши, що створення коаліції і формування нового складу Кабінету Міністрів — це питання, яке потребує нагального вирішення.

«Я детально вивчив проект Коаліційної угоди, який з’явився на сайті Блоку Петра Порошенка, і публічно заявляю, що готовий поставити підпис під остаточною редакцією цієї Коаліційної угоди. Там є низка речей, які потрібно змінити, доповнити, допрацювати. Будемо на марші допрацьовувати — країні необхідно чітко знати, що буде робити нова коаліція та в які терміни», — зазначив прем’єр.

Нагадавши, що відповідно до норм Конституції, Коаліційна угода є основою для програми діяльності Кабінету Міністрів, А. Яценюк доручив невідкладно представити на розгляд громадськості програму дій нового уряду, яка має включати п’ять базових пунктів, що відповідають базовим положенням проекту Коаліційної угоди.

За його словами, перший пункт стосується сектору національної безпеки та оборони. «Зупинка війни, озброєння армії, наведення порядку в державі, оснащення українських Збройних Сил — це повинно бути запорукою для подальшого проведення реформ, бо мир, безпека і сильна армія є тотожні з поняттям сильні та успішні реформи», — підкреслив А. Яценюк.

Другий блок питань має стосуватися реформи юстиції та правоохоронної системи. До того ж прем’єр нагадав, що Міністерство юстиції вже розробило необхідні проекти законів щодо нової системи судоустрою та що їх уже було обговорено у Верховному Суді під час виїзного засідання уряду. Крім того, міністр внутрішніх справ розробив та представив на громадське обговорення концепцію реформування правоохоронної системи.

У наступному блоці програми йтиметься про податкову реформу та принципи формування державного бюджету. «Вітаю політичні сили з тим, що вони підтримали податкову реформу, розроблену і напрацьовану урядом, яка передбачає скорочення кількості податків із 22 до 9», — зазначив

А. Яценюк та нагадав, що уряд також підготував новий проект Бюджетного кодексу, який передбачає бюджетну децентралізацію.

«Основне питання — це безпосередньо бюджет, бо не буде бюджету, то не буде програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом та іншими інституціями, які нині допомагають Україні. Приватні інвестори в країну, в якій іде війна, не йдуть, тому ключова вимога до коаліції і, звичайно, до нового складу уряду — невідкладно погодити всі параметри бюджету та бути готовими до голосування за цей бюджет», — підкреслив прем’єр.

У четвертому блоці майбутньої програми уряду має йтися про реформування системи державного управління. «Уряд розпочав цю реформу через двократне скорочення кількості контролюючих органів та контролюючих функцій, а також підготовлено низку законів, які потребують невідкладного ухвалення. Так, це зменшує повноваження уряду та й не тільки уряду, але треба не за владу боротися, а за країну. Тому сподіваюся, що коаліція підтримає баланс влади в країні, а не концентрацію влади в одних руках, а також дерегуляцію та зменшення повноважень усіх гілок української влади», — сказав А. Яценюк.

Серед інших важливих положень програми дій уряду прем’єр також назвав імплементацію законів про боротьбу з корупцією. За його словами, базовий закон про боротьбу з корупцією парламентом ухвалений, тому нині стоїть питання його виконання. «Боротьба з корупцією — це, звичайно, питання люстрації та оновлення влади. Низка органів державної влади, в тому числі й правоохоронної системи, поки що не приступила до виконання закону, тож особи, які підлягають звільненню із правоохоронних органів зі спеціальним статусом, далі перебувають на посадах. Сподіваюся, що керівництво правоохоронних органів прискорить процес реалізації цього закону», — звернувся Арсеній Яценюк до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Перейшовши до питань порядку денного, прем’єр повідомив, що уряд розгляне проект Указу Президента, який передбачає початок одностороннього позначення лінії державного кордону з Російською Федерацією та продовження втілення проекту «Європейський вал». «Спільна україно-російська демаркаційна комісія не працює, тому ми приймаємо рішення про демаркацію держкордону в односторонньому порядку», — підкреслив глава уряду.

Прем’єр також заявив, що Україна не вестиме прямих переговорів із російськими терористами. «Прямих перемовин з російськими терористами ми вести не будемо. Для гарантій досягнення миру потрібен формат, прийнятний для всього світу і в першу чергу для України. Нам потрібні гарантії», — сказав він та додав, що це спільна позиція керівництва України, тоді як Росія «всіма силами намагається відштовхнутися від цього формату та пропонує нам «Абхазію номер два на території України». А щоб у Кремлі краще зрозуміли нашу позицію, прем’єр додав: «Перекладаю на російську: прямих переговорів з вашими найманцями не буде. Якщо хочете миру, повністю виконуйте Мінську угоду».

Глава уряду також підкреслив, що саме Росія зробила населення Донецька і Луганська заручниками та веде ситуацію до гуманітарної катастрофи: «Там уже розпочалися бунти проти так званого «руського міра» з автоматами в руках». Звісно, люди бідують, але до того часу, поки російські найманці перебуватимуть на території України, уряд не бачить жодної можливості відправляти туди гроші для пенсій та соціальних виплат.

Під час учорашнього засідання уряд схвалив рішення про додаткову капіталізацію «Ошадбанку». За словами прем’єра, виділені 11 мільярдів гривень мають бути спрямовані на підтримку економіки України, зокрема, саме через цей банк здійснюється фінансування програми енергоефективності.

Також ухвалено рішення про зменшення вартості акцизної марки на алкогольну продукцію. «Вартість акцизної марки була надумано збільшена, щоб платити роялті, не контролювати переміщення підакцизних товарів, а дати можливість комусь заробити. Тому уряд підтримає рішення Міністерства фінансів щодо зменшення вартості акцизної марки на алкогольні напої», — сказав прем’єр та висловив сподівання, що виробники підакцизної продукції, насамперед алкогольної, також виконуватимуть свої зобов’язання. «Ми, з одного боку, підняли ставки акцизного збору, а з другого — зменшуємо навантаження на виробників акцизної продукції. Уряд свою роботу робить, а ви робіть свою: легалізуйте ринок та платіть податки», — сказав А. Яценюк.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Україна наполягала і наполягає на необхідності виконання всіх дванадцяти пунктів мінських домовленостей. Росія повинна виконати мінські домовленості і не гратися наперстками, намагаючись легалізувати бандитів та терористів. Жодних виборів у Донецьку і Луганську не було і законної влади, окрім української, на території української держави немає. Тільки українська влада, яка обрана відповідно до українських законів та представляє інтереси українського народу, а не російського режиму».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.