Епідемічна ситуація з туберкульозу на Миколаївщині хоча і залишається складною, але має тенденцію до поліпшення. Так, принаймні, говорить статистика: з початку року на 100 тисяч населення цю недугу було виявлено у середньому у 20,8 особи (торік — 21,9). Профілактична флюорографія населення залишається на рівні минулого року і становить 163 обстеження на тисячу населення. Такі дані оприлюднив головний лікар облпротитубдиспансеру Павло Георгієв на зустрічі представників громадських організацій із заступником начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Іриною Шамрай, головним лікарем обласного центру профілактики та лікування хворих на СНІД Іриною Кочергіною, представниками центру «Здоров’я».
Йшлося про те, що поліпшилися умови лікування хворих у стаціонарі облпротитубдиспансеру, за бюджетні кошти придбано сучасне обладнання, знайдено рішення проблеми кадрового дефіциту — фтизіатрам доплачують з обласного бюджету. Водночас медики б’ють на сполох: не завжди самі пацієнти з цією тяжкою інфекцією усвідомлюють небезпеку, яку несе навколишнім паличка Коха. Почастішали випадки, коли районна лікарня звертається до суду з проханням дати дозвіл на примусове лікування людей з відкритою формою туберкульозу. Або ж просять правоохоронців допомогти повернути на лікування хворого, який самовільно покинув стаціонар. Отож люди у білих халатах стурбовані соціальним аспектом легковажності та байдужості до туберкульозної проблеми і сподіваються на реальну підтримку з боку неурядових організацій.
У серпні планують провести громадські слухання та публічне обговорення «Обласної соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012—2016 роки».
Миколаївська область.