Проект загальнодержавної програми «Здоров’я—2020: український вимір» було обговорено на спільному розширеному засіданні колегій Міністерства охорони здоров’я України і Тернопільської облдержадміністрації. Акцент зроблено на тому, щоб переорієнтувати службу охорони здоров’я на профілактику. Передбачається збільшення інвестицій у цю сферу, культивування здорового способу життя, залучення громадськості до цієї важливої справи.
Завдяки профілактичним заходам можна майже на 80 відсотків знизити смертність від серцево-судинних захворювань, переконані науковці. 
І хоча Тернопільська область не є пілотною, але власну концепцію реформування тут розробили ще у 2009 році та послідовно втілюють її у життя. В основному – власними силами. Тому представники влади, спілкуючись у кулуарах з журналістами, висловлювали побоювання, що реалізація загалом позитивної програми значною мірою ляже на плечі місцевих бюджетів. Зокрема, міський голова Тернополя Сергій Надал сказав, що держава вже кілька років не виділяє жодної копійки на капітальні вкладення, а ті позитивні зрушення, що сталися у медицині міста, здійснено за рахунок додаткових ресурсів, допомоги спонсорів.
— У програмі є намір перекласти частину делегованих повноважень держави на місцеві бюджети, зокрема, придбання ліків для пільгової категорії населення, — каже Сергій Надал. — Хай пояснять, звідки дотаційному міському бюджету взяти на це кошти?
Тернопільська область.