Кажуть, що гуртом і батька легше бити. Недарма це прислів’я побутувало з давніх-давен саме в селянській спільноті. І скільки б не лаяли нині колективну систему господарювання, але за радянських часів таким «об’єднуючим чинником» були ті самі колгоспи, куди кожен селянин міг принаймні звернутися й за матеріальною допомогою. Тепер, на жаль, здебільшого і на селі кожен «сам по собі», тож і доводиться розраховувати лише на допомогу рідних та друзів. А якщо людина самотня чи у скрутну ситуацію потрапила ціла родина? Ліквідувати цю «соціальну прогалину» взялися у селі Ковалівка Полтавського району, де створили так звану громадську касу взаємодопомоги.
Ідею ініціював сільський голова Ковалівки Юрій Бублик — людина прогресивних поглядів, прихильник народних традицій і ентузіаст багатьох добрих справ. За час роботи на посаді головного «сільського начальника» він не раз уже відчув на собі ситуації, коли односельці потрапляють у біду, в скрутне матеріальне становище, а зарадити сільська рада нічим не може. От і дійшов висновку, що розв’язувати такі проблеми можна лише спільно, підставляючи плече один одному.
— Якщо нам удасться заохотити дві тисячі наших односельців, а я гадаю, що вони долучаться до цієї потрібної справи, то щомісяця матимемо 20 тисяч гривень, які гуртом і будемо «ділити» для допомоги своїм же людям, — каже Юрій Бублик. — Адже від тяжкої хвороби, лікування якої потребує чималих фінансових витрат, чи, приміром, пожежі, іншого лиха ніхто не застрахований...
Чи знайде ця ідея відгук у серцях односельців, сказати поки що важко, адже, чого гріха таїти, у будь-якої доброї справи у нас зазвичай знаходяться противники. А в даному випадку дуже важлива саме масовість. Та принаймні досі радує, що на зборах жителів Ковалівки, сусідніх сіл Бочанівка та Залізничне, які входять до складу сільської ради, сумнівів у людей щодо доцільності каси взаємодопомоги не виникало: за її створення проголосували дружно.
Навіть вирішили, кому дістанеться перший благодійний «грант». Нещодавно у Залізничному трапилася біда у сім’ї К. — згоріла хата. Тож погорільцям і адресують першу допомогу — 7260 гривень. Щоправда, це поки що не заслуга власне громадської каси, бо кошти заробили від благодійної лотереї під час проведення в селі свята Івана Купала. Але перший крок зроблено, тож залишається сподіватися, що люди гідно оцінять переваги «гуртового методу» розв’язання матеріальних проблем.
Полтавська область.