Ліків на 103 тисячі гривень передав для ФАПів та амбулаторій Демидівського району голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий .

— Ми співпрацюємо з Фондом «Україна дітям» і знаходимо можливості отримати ліки, щоб підтримати мешканців області. Звичайно, це — крапля в морі, але медпрепарати, які привезли (а це — антибіотики, антисептичні засоби, вітаміни), стануть в нагоді хворим. Уже згодом ми передамо в район і дитяче харчування, — каже Юрій Кічатий. — Ми знаємо, що краще попередити недугу, аніж її лікувати, а тому профілактика захворювань є важливим компонентом роботи медичних працівників. Але інколи у них навіть немає найнеобхіднішого. Тому нині стоїть завдання: сформувати медичні сумки для усіх ФАПів області, де буде все необхідне для надання першої допомоги. Ми розпочнемо таку роботу вже в цьому році й завершимо у наступному.

Знає голова облради і про стан приміщень медзакладів району. Скажімо, будівлі ФАПу в селі Лопавше Демидівського району більше ста років. У хатині, де колись були школа та бібліотека, дві кімнати вже не один десяток років не використовувались, а у двох інших приймали пацієнтів місцеві фельдшери. Завідувачка ФАПу Руслана Руда каже, що умови праці тут були майже екстремальні, бо донедавна доводилось працювати у кімнатах без підлоги. Нині тут тривають ремонтні роботи: за кошти, які виділили з районного бюджету, зробили косметичний ремонт та замінили підлогу. А вже за місяць, радіють медики, тут буде повноцінний ФАП з приймальною кімнатою, оглядовою та маніпуляційною.

Найближчим часом планують також закінчити ремонт у Хрінницькій амбулаторії та в Демидівській центральній районній лікарні.

— Для реконструкції приміщення було залучено благодійні внески спонсорів, мешканців району, — розповідає в. о. головного лікаря Демидівської ЦРЛ Віктор Іщук. — Тобто, принцип народної толоки діє ефективно. В перспективі очікуємо з держбюджету 180 тисяч гривень, які в рамках Всеукраїнського конкурсу проектів розвитку, зокрема, в напрямі запровадження енергозберігаючих технологій, також спрямуємо на ремонт лікарні. Співфінансування району — 50 тисяч. На ці кошти плануємо замінити теплотрасу ЦРЛ, відремонтувати котельню й поліклініку. Відтак, значно підвищиться якість обслуговування пацієнтів та роботи лікарів.

Медики району також сподіваються, що незабаром у їхніх лікарняних закладах з’явиться і все необхідне обладнання.

— Деяка медапаратура надійде вже нинішнього року. Але повне забезпечення — це вже наступний період після реконструкції закладів, — розповідає голова обласної ради Юрій Кічатий. — Адже спеціальна програма передбачає оснащення лікарень і ФАПів. Вона розрахована до 2017 року.

Рівне.