За останнє десятиліття на Херсонщині народжуваність знизилась на чверть, і населення краю (насамперед обласного центру) постійно скорочується. У таких умовах, здавалося б, суспільству має бути дорогий кожен малюк, що народився, і насамперед рятувати потрібно дитину, що з’явилася на світ недоношеною. Для цього в дитячій обласній лікарні Херсона працює спеціалізоване відділення неонатології та реанімації. Але перш ніж братися за порятунок і виходжування, немовля ще потрібно до лікарні довезти. А в ситуації, коли дорога кожна хвилина, на це йдуть години і навіть дні.

— Стандартний для сільської глибинки стан речей, коли вагітні жінки не перебувають на обліку в лікаря, і передчасні пологи в них приймають у районних лікарнях, де найчастіше немає ні дорогого обладнання для виходжування недоношених, ні фахівців для цього. От і збирає їх по районах наш реанімобиль, «намотуючи» на вибоїстих дорогах сотні кілометрів. Не дивно, що з малюків, які народилися з вагою від половини від півтора кілограма, виживають у середньому дві третини, — з гіркотою відзначає завідувач відділення В’ячеслав Козин. — Правило просте: шанси на життя в недоношеної дитини різко зростають, якщо вона народжується не далі, ніж за тридцять метрів від нашого відділення.

Лікар підкреслює: в інтересах суспільства та системи охорони здоров’я створити умови, за яких до лікарні доставляли не вже народжену дитину, а саме майбутню матір. Тут важливі навіть кілька зайвих днів, не те що тижні, тож без створення перинатального центру не обійтися. Про це йдеться вже давно, однак усе впирається в гроші», — каже В’ячеслав Григорович.

— Управління охорони здоров’я Херсонщини підтримує лікарів-неонатологів. З регіонального бюджету вже виділено понад 280 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації, однак без фінансування з державного бюджету не обійтися. А держава готова оплачувати лише будівництво самого перинатального центру, що й так коштуватиме понад сорок мільйонів гривень, — розповіла нашому кореспондентові заступник начальника Херсонського облуправління охорони здоров’я Наталя Марченко. — Тут буде шість ліжок реанімації немовлят, акушерське відділення й відділення дородової підготовки загалом на 65 ліжок. Якщо обійдеться без затримок з фінансуванням, новий перинатальний центр на базі того-таки акушерського корпусу прийме перших пацієнтів уже до кінця наступного року.

 

Херсон.