Прем’єр-міністр Микола Азаров зобов’язав віце-прем’єр-міністра — міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову якнайшвидше розв’язати проблему нестачі ліків для онкохворих дітей. За словами голови уряду, ситуація, коли онкохворі діти залишаються без потрібних їм медикаментів, — неприпустима.
Нагадаємо: «Голос України» в публікації «Лікування онкохворих дітей фінансують батьки та добрі люди» в номері від 13 липня цього року описав ситуацію, що склалася, посилаючись на батьків дітей, які перебувають в онкологічних відділеннях, та волонтерів.
Нині проблему розв’язують. Проте якось дуже дивно. Як повідомили «Голосу України» в Опікунський раді Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку ОХМАТДИТ, в областях почалися перевірки КРУ. До того ж моніторять ситуацію з поставками та закупівлею ліків для онкохворих не на рівні облуправління охорони здоров’я. Аудитори прийшли до лікарень і вимагають заповнювати анкети (хто, скільки і коли закуповував тощо) медичних робітників, батьків та волонтерів.
— Замість того, щоб подякувати волонтерам за їхню безкорисливу допомогу протягом багатьох років, на них чиниться певний тиск. Сьогодні в лікарнях дуже важка психологічна атмосфера. Ми навіть звернулися до адміністрації Президента України із проханням припинити той тиск, — кажуть в опікунській раді.
Громадські активісти вірять, що проблему з постачанням ліків буде розв’язано. Проте закликають не гаяти часу. Нещодавно в медичному відомстві відбулася зустріч із представниками фармкомпаній. У своєму арсеналі ті мають більшу частину ліків, необхідних для онкохворих дітей. Але термін придатності багатьох медикаментів закінчується у 2013—2014 роках. Отож брати участь у довготривалих тендерах вони не можуть, а ось нині були б у пригоді. Останнє слово у стабілізації ситуації з ліками залишається за МОЗ.
До речі, в держбюджеті-2012 на закупівлю лікарських засобів та витратних матеріалів для лікування дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями та проведення трансплантації кісткового мозку передбачено 90 мільйонів гривень, що на 30 мільйонів гривень більше, ніж у 2011 році.