П’ятнадцятого червня в селі Чортория Кіцманського району знову буяв етнофестиваль, присвячений 71-й річниці Івана Миколайчука. Цей велелюдний, глибоко патріотичний захід уже стає традицією. Буковинці спілкуються, шануючи пам’ять великого земляка, між собою та із владою, обговорюючи свої проблеми, майбутній врожай та найближчі перспективи України. Звісно, не обходиться без застілля. На Буковині цей процес зазвичай поважний і спокійний. Треба сказати, що Чортория довгі роки виживає поблизу вашковецького спиртзаводу, отож місцеві удар тримають. Проте цього разу кілька присутніх на заході людей повелися інакше. Свято відбувалося у селі поблизу імпровізованого ринку, де продавали продукти, сувеніри та промислові товари. Звичайно, були представлені й ґенделики, котрі пропонували хліб насущний і до хліба.

На ринку, як ідеться у міліцейському зведенні, торгувало і приватне підприємство «Шародок», назване за прізвищем його власника. Так ось, висловлюючись театрально, але дотримуючись міліцейського зведення, наприкінці третього акту між його власником та місцевим депутатом від «Фронту змін» паном Г. виникла словесна сутичка, котра переросла у рукоприкладство із завданням побоїв. Як стверджує потерпілий, його побили у присутності 10-річної доньки. Правоохоронці, за словами свідків, стверджують, що конфлікт був короткотривалим (як кілька хуків Кличка) і швидко припиненим. Після чого учасники розійшлися. Та сварка не вичерпалася.

Господар павільйону сприйняв напад на нього братів Г. з фамілії, котра причетна до багаторічних керівних посад у Вашківцях, як особисту образу. А тому вирішив зібрати своїх друзів, яких виявилося аж шістнадцятеро, щоб з’ясувати стосунки остаточно. Уся збірна — це молоді хлопці з Вашківців, Чернівців, Брусниці. І невдовзі вони трьома  машинами виїхали на пошуки кривдників. Знайшли їх у більярдному клубі, який належить вашковецькому споживчому товариству і розташований на вулиці Соборній, 11. Там якраз приблизно 10—15 чоловік переглядали футбольний матч чемпіонату Європи Україна—Франція.

Правоохоронці повідомляють, що у приміщенні цього клубу був його власник Іван Ш. та згаданий пан Г., а також відвідувачі. Розпочалося повторне з’ясування стосунків. На той час до клубу зайшли брат Г. та Роман Ставчанський, котрі теж пристали до словесної суперечки з групою осіб, що прибула із власником ПП «Шародок». Пристрасті розпалювалися, взаємні образи посилювалися. І дійшло до того, що один із приятелів ображеного громадянином Г. підприємця не втримався і, вихопивши з кишені пістолет марки «Флобер» калібру 4 мм, здійснив кілька пострілів у бік опонентів, також було застосовано і газовий балончик. Цей пістолет, за словами міліцейського керівництва, стріляє дрібними набоями, призначений для тренування зі стрільби і вільно продається у збройових магазинах. Із нього, в принципі, важко вбити людину, та не в нашому разі. Унаслідок стрілянини було поранено в шию пана Г., його брата — в голову та груди, а Роман Ставчанський отримав поранення в живіт, котре стало фатальним.

За твердженням судмедексперта, смерть потерпілого «настала в результаті механічної асфіксії внаслідок аспірації шлункового вмісту». Тобто, як стверджують експерти, «причина смерті не є в прямому зв’язку із завданими пораненнями черевної порожнини». Отож ідеться, швидше, про нещасний випадок, проте людини не стало. Після цього нападники зникли, а міліція порушила кримінальну справу. Уже в перший день слідчих дій правоохоронці встановили особи свідків, очевидців та всіх 17 нападників. А впродовж трьох днів всіх їх було затримано. Організатора конфлікту правоохоронці затримали в Чернівцях, де він переховувався у знайомої, а у вівторок, 19 червня, затримали останнього з нападників, який укривався в  родичів у Бородянці Київської області. Проведено обшуки, і в одного з учасників конфлікту в квартирі вилучено 8 набоїв до пістолета «Флобер». Допитані брати Г., депутати райради від «Фронту змін», заявили, що відкидають будь-який політичний мотив. На цьому можна було б поставити крапку і похвалити міліцію за оперативність. Що, власне, і робимо.

Як повідомив прокурор області Петро Коваль, хід розслідування цієї справи взято на особистий контроль Генеральним прокурором України В. Пшонкою. А він каже, що під час допиту двоє депутатів місцевих рад від партії «Фронт змін» самі наголосили, що жодної політики в конфлікті не було, а винятково лише хуліганські дії. А що залишається говорити, якщо і потерпілі, і кілька нападників причетні до «Фронту»? Батько одного з нападників — депутат Першотравневої районної ради в Чернівцях від «Фронту змін», а мати підприємця, який зібрав гурт, щоб поквитатися, є відомою активісткою цієї політичної сили. Нагадаємо, що стріляли в депутатів райради також від «Фронту змін». Як бачимо, проблема батьків і дітей глибоко зачепила цю політичну силу. Дивує, що останні резонансні хуліганські дії та стрілянини в області пов’язані саме з «Фронтом змін». Можливо, цей броунівський рух розпочався через невпевненість у наслідках майбутніх виборів. То чого ще чекати від «фронтовиків» після вогнепальної міжусобиці у Вашківцях і рогаткового обстрілу партійного офісу в Чернівцях? Нагадаємо, по вікнах штабу «фронтовиків» на вул. Суворова стріляли металевими кульками, схожими на ті, які використовуються у малих підшипниках. З огляду на те, що вони змогли пробити тільки перші шиби і впали на підвіконня, міліція припускає, що стріляли саме з рогаток. Якби вікна побили камінням, підозрювали б пролетаріат, бо це його зброя. Рогатки — це зброя юних хуліганів, а тепер, схоже, і партійної інтелігенції. Кому потрібна була ця дешева стрілянина по склопакетах, з’ясовує міліція, яку, до речі, насторожує той факт, що її викликали не одразу, а через деякий час, який, за словами начальника УМВС України в Чернівецькій області Миколи Харабари, можливо, знадобився штабістам для того, щоб повиставляти за розбитими вікнами портрети своїх лідерів. Задля хорошої теле- та фотокартинки. Хоч би хто бив вікна «фронтовикам», вигляд це має дуже дешевий. Велику політику дрібним реманентом не роблять.

Як заявив начальник УМВС у Чернівецькій області Микола Харабара, наразі жодних проблем у розслідуванні цієї резонансної справи немає. Усіх учасників та винних у скоєнні злочину встановлено. Чотирьох осіб, які безпосередньо брали участь у злочинних діях, заарештовано. Роль кожного іншого учасника теж визначена і доведена слідчими заходами. До кінця липня справа стосовно резонансної події в селищі Вашківці, пов’язаної із святкуванням річниці Івана Миколайчука, котре щороку відбуваються на його батьківщині в селі Чортория, буде передано до суду.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.