Минулого тижня в економіці країни обійшлося без особливих політичних сюрпризів. Арсеній Яценюк озвучив кандидатів на посади міністрів нового уряду. Петро Порошенко з робочим візитом відвідав Словаччину. Їздив на 25-ту річницю Оксамитової революції. Повідомляють, що це стало гарною нагодою обговорити питання реверсу газу. Тож нічого надзвичайного. Все плавно й очікувано. Ані несподіваних заяв, ані гучних відставок.

А народ, схоже, уже звик жити в нових економічних реаліях. Змирився з курсом долара, який через кризу вже не один місяць скаче, як березневий заєць. Не був виключенням і минулий тиждень. Спочатку Нацбанк опустив офіційний курс гривні до 14,8 грн. за долар, а потім до 15,7 грн. Так глибоко українські гроші ще не падали. Одними з перших обвал на валютному ринку помітили автомобілісти. Скачки цін на заправках теж виявилися рекордними — з середи на четвер літр 92-го бензину, приміром, подорожчав на 1 гривню 30 копійок.

У цьому валютному хаосі Нацбанк тільки й спромігся, що закликати населення не панікувати, стежити за курсовими котируваннями винятково на офіційному сайті НБУ. Важливішою дією Національного банку в цих умовах можна вважати хіба що пропозицію обговорити й затвердити кодекс валютних дилерів. У головній фінансовій установі країни саме тепер, коли гривню так хитає, вважають актуальним заборонити «проведення угод на міжбанківському валютному ринку в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння».

Що буде з курсом надалі, банкіри й самі точно не знають. Дедалі більше песимістів, які припускають до нового року 19—20 гривень за долар. Кількість оптимістів, які прогнозують повернення української валюти в діапазон до 14 гривень, значно зменшилася.

Ефект від подорожчання долара минулого тижня не можна було не помітити на полицях супермаркетів. Підскочила вартість продуктів, насамперед імпортних, які посередники купують за валюту. Якщо банани торік в цей час коштували 10—11 гривень за кіло, то нині — 18—19. А філе лосося замість 90—100 гривень за кілограм тепер стає у 180—190. Одне тішить: через те, що імпортні харчі дорожчають, то й попит на них зменшується, а це — карт-бланш вітчизняним продуктам. На щастя, картопля майже удвічі дешевша — три-чотири гривні за кіло замість п’яти-семи торік. Прийнятні за ціною й інші інгредієнти борщового набору.

З інших фінансових новин варто відзначити підвищення Нацбанком облікової ставки з 12,5% до 14%. Нагадаємо, що під такий відсоток центральний банк надає позики комерційним банкам. А ті, у свою чергу, роздають кредити клієнтам. Логічно, що такий крок автоматично потягне вгору вартість кредиту.

Ще дві звістки, які змушують замислитися про майбутні економічні перспективи країни.

Перша, як не сумно, обсяг іноземних інвестицій за дев’ять місяців скоротився на 15% — до 48,5 мільярда доларів.

Друга — сальдо зовнішньої торгівлі за цей само час було позитивним і становило 803 мільйони доларів. Але, якщо розібратися, ця новина не така вже й оптимістична, як здається на перший погляд. Позитивна цифра вималювалася за рахунок істотного скорочення імпорту. З РФ, приміром, на 36%. Щойно почнемо закачувати на зиму російський природний газ — показник піде в мінус. Міністр енергетики Юрій Продан уже заявив, що до кінця року «Нафтогаз» за необхідності закупить у «Газпрому» 1,5 мільярда кубометрів блакитного палива й здійснить передоплату за нього вже до кінця листопада. Ще        1 млрд. кубів, найімовірніше, доведеться купувати в першому кварталі, щоб комфортно пережити опалювальний сезон.

Активне обговорення викликав минулого тижня імпорт Україною мільйона тонн вугілля з Південно-Африканської Республіки. Генпрокуратура раптом вирішила перевірити умови поставок. Розгляд викликав реакцію, яка дала змогу зацікавленим структурам перерозподілити імпортні потоки. Паливо з Африки більше не завозитимуть. Замість нього Державна енергогенеруюча компанія «Центренерго» уже до кінця року планує імпортувати 509 тисяч тонн російського по 80 доларів за тонну. Африканське коштувало 86 доларів з доставкою в Одеський порт. Тобто ціна вугілля, яке ми купуватимемо в країни-агресора, прийнятна. Етична сторона поки що відступає на задній план.