У селі Пеньківка Літинського району на Вінниччині хтось жорстоко компрометує директора місцевої школи: компакт-диски із зображенням голої жінки, схожої на директора, підкидають учням.

Директор звернулася із заявою до начальника обласної міліції Ігоря Моринця з проханням встановити, хто поширює у школі ці фотознімки, і дати належну оцінку таким ганебним діям.

— Я знайшла диск у своєму портфелі, — розповіла кореспонденту «Голосу України» одна із старшокласниць. — Перед тим у нас була перерва. Коли повернулася до класу і почала діставати підручник, побачила, що у конвертику лежить диск. Вдома подивилася на комп’ютері і подумала, які ж жорстокі дорослі, якщо таке підкидають дітям.

Старшокласниця каже, що розповіла про диск мамі. Та зателефонувала директору і розповіла про все. За словами учениці, в одного з її однокласників такий само диск лежав на парті. Він його теж знайшов після того, як повернувся у клас після перерви.

Голова батьківського комітету школи Світлана Кобильська під час розмови повідомила, що їй телефонували батьки учнів і розповідали про такі само записи на дисках, які вони знайшли у поштових скриньках.

— Якщо у такий спосіб хтось збирається скомпрометувати нашого директора, щоб її звільнили з посади, то це їм не вдасться, — каже голова батьківського комітету. — Дехто з батьків уже підходив до мене і заявляв, що готовий захищати керівника школи і в районі, і в області.

Полюбуйтеся «принадами» біолога

В анонімних листах, які поширюють разом з дисками (один з таких надійшов на адресу обкому профспілки працівників освіти), пропонують (цитуємо) «полюбуватися принадами директорки». Автор стверджує, що ці фото директор сама виставила в Інтернеті, мовляв, звідти їх і скачали. Щоправда, навіть досвідчені комп’ютерники, на наше прохання, не знайшли таких фотографій у жодній із соцмереж. «Чи має вона після цього моральне право працювати у школі? — запитує анонімний автор. — За таке треба негайно звільняти з роботи».

Анонімний автор пише, що директора треба покарати ще й за інші порушення. Деякі зі звинувачень не витримують жодної критики, у чому переконався й кореспондент «Голосу України».

Б’є дітей?

У листі сказано, що директор простягає руки до дітей. Коли запитав про це в учнів на шкільному подвір’ї, вони здивовано подивилися на мене. «Якби мене хтось з учителів ударив, тато б прийшов у школу і викинув його через вікно», — сказав один з бойових хлопчиків.

Територія школи доглянута, всюди квіти, навколо — акуратна огорожа. Всередині приміщення чисто, підлога пофарбована, вікна вимиті.

— Під час підготовки школи до навчального року директор сама тримала у руках щітку, білила, фарбувала, — каже вчитель Микола Голуб. — А ми, зрозуміло, робили те само разом з нею. Загляньте в їдальню — як там чисто. Батьки задоволені, що діти мають повноцінне харчування. Не бутерброди й чай, як у деяких школах. У нас готують комплексні обіди. Це все директор організувала. Початкові класи годують безплатно. Не платять за харчування діти-сироти. Для інших вартість комплексного обіду становить у середньому п’ять гривень. Спортзал відремонтували. Нині закінчуємо роботи в актовому залі. Не подумайте, що так було завжди. Це все при новому директорі. А починала вона з ремонту системи опалення, бо були проблеми. Навіть лампочки не скрізь світилися.

Підозрюваних назвала міліції

Директором школи жінка працює два роки. До того вчителювала, викладала біологію. Проживала разом з матір’ю. На жаль, її вже немає серед живих. Залишилася сама. Вона місцева. Тому її знають у селі. Каже, може тільки підозрювати, хто саме підмочив її репутацію. За посаду жінка не тримається. Дехто з колег, схоже, бачив себе на її місці. Можливо, так «віддячує». Звикла, щоб у всьому був порядок. Декому це не подобається.

— Я не можу називати тих, кого підозрюю, — каже директор. — Хоча слідчим повідомила їхні прізвища. А вони нехай перевіряють. Один швиденько ліг у лікарню, тому в нього поки що не можуть взяти свідчення. Йдеться не тільки про мою честь і гідність. Хтось втягує в свої інтриги учнів, а це неприпустимо, за таке мають відповісти.

— Якщо диски підкидають учням у класах, значить, це робить хтось зі своїх, — припускає голова батьківського комітету школи Світлана Кобильська. — Бо якби чужий зайшов у приміщення, його б помітили, запитали, що він тут робить, до кого прийшов. Це ще один привід до роздумів про моральний клімат у школі.

Той, хто це зробив, — мерзотник!

Керівник відділу освіти Літинського району Тетяна Гордійчук повідомила, що їй відомо про факт поширення компромату на директора у Пеньківці. Щоправда, уточнила, що фотографій не бачила.

— Той, хто їх поширює серед дітей, — мерзотник, — каже Тетяна Гордійчук. — Ситуація вкрай неприємна, бо втягують у неї дітей.

За словами співрозмовниці, моральний клімат у вчительському колективі непростий, тому що частина працівників продовжують шкодувати за колишнім директором. Хоча нинішній керівник до звільнення свого попередника не має жодного відношення. Того звільнили, бо мав пенсійний вік.

— До нинішнього директора школи у мене немає жодних претензій, — продовжує керівник відділу освіти району. — Вона працює нещодавно, але її старання, її роботу видно, як кажуть, неозброєним оком. А ось щодо поліпшення морального клімату в колективі... Маємо разом подбати про те, як згуртувати вчителів.

Коментар

Керівник відділу зв’язків з громадськістю і ЗМІ обласної міліції Анна Олійник:

— За заявою директора школи проводять перевірку наведених фактів. Слідчі уже вилучили й проаналізували диски з компрометуючими матеріалами, зібрали свідчення у деякий учнів і вчителів. Досі таких кричущих випадків, як у Пеньківці, у школах області не було. Принаймні, за час моєї роботи не пригадую таких жорстоких методів компрометації жінки-посадовця у системі освіти.