Нинішня передвиборча парламентська кампанія на Рівненщині розпочалася задовго до офіційного її оголошення. Помітне збурення викликало, зокрема, формування Центральною виборчою комісією виборчих округів.

Це питання стало предметом обговорення на сесії Рівненської обласної ради, яка відбулася 25 травня і навіть ситуативно згуртувала депутатів від більшості та опозиції. Вони прийняли Звернення до ЦВК, в якому висловили свою позицію щодо утворення виборчих округів у місті Рівне. Депутати Рівненської обласної ради вважають (і їх підтримує місцева громада), що обласний центр «розшматували» на два виборчі округи — № 152 та № 153. Обидва назвали Рівненськими, що вноситиме плутанину для виборців (раніше ці округи називались Рівненським та Гощанським). До того ж через поділ міста на два округи частина городян не в змозі висловити власну думку щодо кандидата в народні депутати від міста Рівного, чим порушуються їхні конституційні права та завдається шкода іміджу влади.

У зверненні до ЦВК депутати Рівненської обласної ради просять внести зміни до постанови Центральної виборчої комісії, передбачивши включення міста Рівне в межі одного виборчого округу. Вони також просять ЦВК ініціювати зміни до виборчого законодавства, щоб у ньому передбачити погодження меж виборчих округів з місцевими органами влади та громадськістю. Адже згідно з нинішнім Законом України «Про вибори народних депутатів України» рішення щодо утворення одномандатних виборчих округів приймає Центральна виборча комісія без урахування пропозицій чи рекомендацій місцевих органів влади. Як сказав голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий, офіційної відповіді з ЦВК ще не отримали, однак у телефонному режимі звідти продовжують переконувати зберегти межі виборчих округів по Рівному в тому варіанті, який передбачає постанова ЦВК № 82 від 28 квітня 2012 року.

Хоча офіційно про свої наміри брати участь у парламентських перегонах ще ніхто не заявляв, однак уже зараз можна припустити склад конкурентів по мажоритарних округах (це і народні депутати України нинішнього скликання, представники виконавчої влади, великого бізнесу та ін.) і те, що боротьба буде дуже жорсткою. Об’єднана опозиція визначилася з більшістю кандидатів по мажоритарних округах області, проте публічно кандидати ще не оголошені. На Рівненщині простежується процес консолідації трьох місцевих осередків опозиційних партій (ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та ПП «Фронт змін») для проведення спільних дій під час парламентської виборчої кампанії. Щоправда, повної одностайності в лавах опозиції щодо кандидатур немає.

«Як тільки почалася підготовка до виборчої кампанії, з’явилася купа кандидатів у народні депутати нібито від об’єднаної опозиції і КОДу. Коли ми просимо «Батьківщину», «Фронт змін», «Свободу» назвати людей (у нас є п’ять виборчих округів), по трьох округах пропонують кандидатів від «Батьківщини». Це дуже багаті люди. По двох округах йдуть представники «Фронту змін», який практично не має своїх людей на Рівненщині, — є печатка і кілька осіб. Але вони претендують на цілий округ», — каже представник рівненського Комітету опору диктатурі Роман Коваль.

За словами Р. Коваля, рівненський КОД розробив меморандум про те, яким критеріям мають відповідати кандидати, що претендують на округи. Але партії об’єднаної опозиції «За Батьківщину» відмовилися цей документ підписати. Він каже, що рівненський КОД проти того, щоб кандидатів на мажоритарні округи «спускали» з Києва.

«Нам сказали, що кандидати визначаються у Києві і питання це не ваше... До наших програм не хочуть дослухатися в Києві. Обираючи мільйонерів, мультимільйонерів до ВР, вони нічим не будуть відрізнятися від мультимільйонерів, мультимільярдерів чинного режиму», — наголосив представник рівненського КОДу Роман Коваль під час круглого столу «Регіональні КОДи як суб’єкти висування кандидатів у народні депутати України» 12 червня у Львові.

Активно формуються і вже сформовані виборчі штаби. Деякі з майбутніх кандидатів у народні депутати, не боячись фальстарту, вже активно розгорнули виборчу благодійність, яку громадянська мережа «Опора» в одному із своїх прес-релізів назвала «псевдоблагодійністю». На думку «Опори», це інструмент впливу на потенційних виборців, найперше на пенсіонерів, малозабезпечених. Однак, на мою думку, чіпляти такий ярлик на всіх учасників майбутніх парламентських перегонів — несправедливо, оскільки деякі з них і до цього багато років займалися благодійністю, тож полишати її тільки заради виборів не збираються.

Про наближення виборів свідчить і збільшення у місцевих ЗМІ політичної реклами без маркування «політична реклама», а також кількості статей про майбутніх кандидатів та матеріалів агітаційного характеру. Збільшилась також кількість політичних сил та кандидатів, на чию користь розміщуються такі матеріали. До речі, джерела фінансування агітаційних заходів, матеріалів, візуальної реклами, продукції закриті для громадськості, що заперечує сам принцип рівних можливостей усіх кандидатів у нардепи.

Багато публікацій і телесюжетів про відвідання і благодійні справи чиновниками від влади географічно збігаються з межами округів, де вони збираються балотуватися на наступних парламентських виборах. Тож не помиляються ті, хто у таких випадках говорить про використання адмінресурсу. Останнім часом поки що більш-менш спокійну течію політичного життя Рівненщини збурило прийняття Верховною Радою законопроекту «Про основи державної мовної політики». Адже йдеться про Рівненщину, менталітет її мешканців, які шанують рідну мову, українські традиції та звичаї. Це на деякий час змусило забути про чвари опозицію, яка біля Рівненської ОДА провела мітинг на захист української мови як єдиної державної в Україні.

Лідери місцевих осередків політичних партій теж оприлюднили власну позицію щодо роботи ВР та подій, які відбулися під час розгляду законопроекту «Про основи державної мовної політики».

«Таку Верховну Раду треба негайно розігнати. Такої ганьби для країни я ще не бачив. Якщо у Верховній Раді порушуються питання, які розколюють Україну, провокують ворожнечу серед громадян, якщо народний депутат, не гребуючи жодними засобами, працює лише задля чергового переобрання на своєму окрузі, а не думає про інтереси всієї держави, така Верховна Рада не потрібна, її треба негайно розігнати», — заявив голова обласного осередку Народної партії, народний депутат України Микола Шершун.

«На мою думку, це була не перемога влади, а ганебна поразка опозиції... Саме катастрофічна слабкість та бездарність самопроголошених опозиціонерів й призвела до того, що відбулося. Ініціативу має перебрати народ, громадські організації. А партії зобов’язані отямитись і працювати разом з українським народом на майбутнє, а не на псевдовождів», — таку негативну оцінку «мовному» законопроекту дала голова обласного осередку Української народної партії Світлана Ніколіна.

Можна було б вважати, що схвалення парламентом «мовного» законопроекту дало козир майбутнім кандидатам у народні депутати від опозиції. Але однозначну позицію на захист української мови як єдиної державної висловили також керівники області, зокрема голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий, а також депутати Рівненської обласної ради, які прийняли відповідне звернення з цього приводу до вищих державних інституцій. 

 

Рівне.