П’ятдесят мільйонів гривень — саме таку суму позабюджетних коштів залучили протягом 2014 року територіальні громади Вінниччини на розв’язання соціальних проблем мешканців краю. Із них 470 тисяч євро отримають громади Томашпільського району. Кошти виділено в рамках програми Євросоюзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». На що планують витратити чималу суму грантових грошей?

Перший цех буде в Антонівці

Проект передбачає вирішення питання реалізації молока з особистих підсобних господарств у всіх селах району. Назва проекту, який оцінили у структурі ЄС і надали кошти для його реалізації, відображає не лише промислово-технологічний ланцюжок у розв’язанні молочної проблеми.

— У концепції наголос зроблено на іншому аспекті, — розповіла в розмові з кореспондентом «Голосу України» голова Томашпільської районної ради Лариса Нароган. — У центрі — людина з її економічними інтересами і правовим захистом. На мою думку, саме такий підхід зацікавив грантодавців. Якби йшлося лише про будівництво молочного цеху чи придбання обладнання, не впевнена, що вдалося б отримати таку фінансову допомогу.

Співрозмовниця зачитує повну назву проекту: «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових та економічних інтересів особистих селянських господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району».

У районі вже розпочали роботи з реалізації запланованого. За словами пані Нароган, визначено населений пункт для будівництва першого молочного цеху. Його спорудять в селі Антонівка. Будівництво розпочнуть улітку.

— Європейці надзвичайно прискіпливі до кожної подробиці, — продовжує розмову голова Томашпільської райради. — І не лише стосовно контролю за використанням кожної копійки грошей. Щоб зрозуміти, про що йдеться, зверніть увагу бодай на декілька пунктів плану на нинішній рік. Його вже узгоджено із структурою, що фінансує проект. Маємо дослідити раціон годівлі худоби в особистих селянських господарствах. Надати матеріали на наявність громадських пасовищ. І не тільки про їх кількість, а й те, в якому вони стані, який догляд організовано. Щодо пасовищ, то перед нами поставили завдання створити їх ще в чотирьох населених пунктах. З приводу технологічних ліній, то там надається стандартна проектно-кошторисна документація. Вона також перевіряється експертами. Одна з важливих умов співпраці з ними — чесність і відвертість. Таку поведінку, такі риси я можу гарантувати європейцям на сто відсотків. Бо люди, які нині очолюють район, як мовиться, загартовані в подіях Революції Гідності.

Найбільше зацікавлені в реалізації проекту місцеві селяни. У кожному населеному пункті Томашпільського району мають свою череду.

— Реалізація молока для багатьох чи не єдина можливість отримати «живу» копійку, — пояснює Лариса Нароган. — Тому люди не лише схвалюють створення кооперативів. Цікавляться, яка потрібна допомога. Дехто виявляє бажання засукати рукава і докласти сил, щоб пришвидшити виконання робіт.

Єврорегіон «Дністер» — маяк діяльності

Левову частку коштів вдалося залучити завдяки міжнародній громадській організації «Єврорегіон «Дністер». Вона об’єднала громади Вінниччини, а також сім районів сусідньої Молдови, територіально розташованих уздовж берегів Дністра на обох його берегах. Організацію створено на підставі постанов урядів України і Молдови. Процес формування тривав не рік і не два. На якомусь етапі він гальмувався з політичних причин. Виникали інші проблеми. Але вже перші роки роботи («Дністер» створено у лютому 2012-го) засвідчили ефективність нової структури. Завдяки їй частина територіальних громад «вийшла» у світ зі своїми проектами на участь у міжнародних грантових програмах. Саме через Єврорегіон «Дністер» територіальним громадам вдалося залучити найбільше грошей. Зокрема, на вже згаданий проект створення молочних кооперативів на території Томашпільського району. 470 тисяч євро позабюджетних коштів для середнього за територією і населенням району — це дуже великі гроші.

— Проект, що його запропонували в Томашпільському районі, надзвичайно актуальний, — каже голова постійної комісії з питань євроінтеграції, міжнародного та регіонального розвитку Вінницької облради Олексій Гаврилов. — Особливо нині, в час інтеграції в європейський простір. Як відомо, власників корів уже попередили, що молоко з дійниць у них не прийматимуть. Парламент своєю постановою відтермінував час запровадження таких вимог. У Томашполі вирішили шукати вихід із ситуації — створити кооперативи і навіть міні-цехи з переробки молока. На їх будівництво, облаштування лабораторій, придбання необхідного обладнання та закупівлю автомобілів-молоковозів отримали названу вище суму грантових коштів. Якщо задумане вдасться здійснити, тамтешні селяни отримають можливість реалізувати молочну продукцію із своїх домашніх господарств за такими само стандартами, які запроваджено у країнах Європи.

 

Вінницька область.

Засідання робочої групи з реалізації проекту створення в Томашпільському районі молочних кооперативів (у центрі — голова райдержадміністрації Олександр Закорчений, поруч — голова райради Лариса Нароган).

Фото надане відділом внутрішньої політики Томашпільської РДА.

Коментар

Андрій КАВУНЕЦЬ, депутат Вінницької облради, керівник громадської організації «Інформаційно-ресурсний центр «Громади Вінниччини»:

— Проект, запропонований Томашпільською районною радою спільно з міжнародною ГО «Єврорегіон «Дністер», — один із трьох проектів—переможців у рамках програми Євросоюзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Ще більше коштів — 920 тисяч гривень — передбачено надати територіальній громаді міста Жмеринка. Їх використають на вирішення питань енерго-збереження. Такі заходи запроваджуватимуть у трьох комунальних закладах міста — двох школах і дитсадку. До речі, в одній із шкіл передбачено повністю відмовитися від використання природного газу. Тут буде встановлено теплові насоси. Обігріватимуть навчальний заклад за рахунок тепла землі та електрики. Реалізація проекту запланована протягом трьох наступних років.

Ще один грант у рамках програми ЄС, про яку йдеться, отримає територіальна громада міста Липовця. Кошти (235 тисяч євро) планують витратити на створення мережі велотуризму. Це явище поширене в Європі, але в нашій країні лише набирає обертів.

— Написання грантового проекту вимагає певних знань, — каже керівник аналітичного центру «Громади Вінниччини» депутат облради Андрій Кавунець. — Раніше керівники громад нарікали, що їм непросто самотужки підготувати такі документи. І це правда. Тому створили організацію — аналітичний центр «Громади Вінниччини», де, зокрема, допомагають і навчають писати грантові проекти. Говорити нині про те, що не знаємо, як готуються документи для участі у конкурсах, немає підстав. Питання в іншому — не всі керівники громад виявляють бажання готувати проекти і заробляти для своєї громади позабюджетні кошти. Що це реальна справа, підтверджують наведені вище факти.