На позачергову сесію Вінницької облради з’явилися тільки 40 із 131 депутата. «У такому складі сесія не може розпочати роботу, — зазначив голова облради Сергій Свитко. — Депутати не виконують обов’язки, покладені на них законодавством і територіальною громадою». Під вигуки громадських активістів: «Ганьба!» слуги народу залишили сесійну залу. Щоправда, ці слова більше стосувалися тих, хто знехтував засіданням.
Хто диригент протестних акцій?
Це вже другий аналогічний випадок у роботі депутатів облради краю впродовж останнього часу. Так само не відбулося сесійного засідання 16 липня. Також через те, що в залі залишалися порожніми більшість депутатських місць. Тоді депутати все-таки зібралися у приміщенні ради. Однак переважна більшість із них відмовилися реєструватися. Чому депутати вдаються до деструктивних дій?
Голова облради Сергій Свитко переконаний, що за такими акціями протесту стоїть хтось із диригентською паличкою в руках. Припускає, що це роблять представники колишніх регіоналів, фракція яких була найчисленніша, нині вони всі поза-
фракційні. Про те, що сесія 14 листопада може не відбутися, частина депутатів здогадувалися. Розмови про зрив засідання не можна приховати в депутатському середовищі. Вони підтвердилися.
— Голові облради вирішили помститися за звільнення з посади керівника однієї з комунальних установ, колишньої депутата-регіоналки, — розповів кореспонденту «Голосу України» один із тих народних обранців, який прийшов на позачергову сесію.
Голова облради звільнив своїм розпорядженням ще двох керівників комунальних організацій. Усі троє представляють медичну галузь краю. Тепер розпорядження голови народні обранці мали затвердити на своєму засіданні, на яке більшість із них не прийшли. Інших причин не зібратися на засідання співрозмовник не називає. Але ж на порядок денний було винесено низку важливих питань. Їх вирішення чекає громада, але...
Голову — до суду
Дії голови облради щодо його права звільняти з посади керівників комунальних підприємств і організацій оскаржили в суді. Із позовом звернувся один із депутатів, який раніше також входив до фракції регіоналів. Феміда визнала, що керівник депутатського корпусу не може одноосібно приймати рішення про звільнення з посади очільників комунальних установ і організацій.
У рішенні Вінницького обласного апеляційного суду сказано, що голова облради своїми розпорядженнями не може призначати та звільняти у міжсесійний період керівників комунальних закладів області з подальшим їх затвердженням на сесії обласної ради. Усі кадрові рішення має ухвалювати лише сесія обласної ради.
Таке рішення стало підставою для звернення до суду звільнених трьох керівників комунальних закладів, про яких ішла мова. Тим часом громадські активісти виступають проти їхнього можливого повернення на посади. Такої само думки дотримуються в одному з трудових колективів. Там уже заявили: якщо повернуть на посаду їхнього колишнього начальника, в колективі оголосять страйк.
Голова облради наголосив, що інформуватиме главу держави про дестабілізацію ситуації в області окремими депутатами і посадовими особами виконавчої влади, а також про кричуще беззаконня — саме так висловився пан Свитко — в медичній галузі області. Як стало відомо, голова облради вже підписав нове розпорядження про скликання ще однієї позачергової сесії. Чи не знехтують ним знову депутати, стане відомо уже найближчим часом.
Вінницька область.