«У Харкові знесли пам’ятник Незалежності України!», «Похорон української незалежності на сході!». Такі заголовки заполонили за минулу добу сторінки багатьох ЗМІ. Але про все по порядку. Про те, що монумент у Харкові буде розібрано, а сама площа довкола нього зазнає реконструкції, харків’янам місцева влада оголосила задовго до початку робіт. На початку року міськрада ухвалила проект реконструкції площі Р. Люксембург, відповідно до якого пам’ятник підлягає демонтажу, а новий передбачається звести на площі Конституції, де нині також відбуваються масштабні роботи з реконструкції.

Головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький заявив, що пам’ятник демонтують тому, що він не вписується в новий план транспортної розв’язки площі.
— Ця площа не працює. До того ж це один із найневдаліших пам’ятників. Наш сокіл символізує незалежну Україну, а вийшов він агресивним, недоладним, — резюмував архітектор. За його словами, надалі на площі Рози Люксембург ніяких пам’ятників не встановлюватимуть. Це буде ще одне зручне й гарне місце для відпочинку харків’ян.
Водночас якийсь активіст молодіжної НУО «Фонд регіональних ініціатив» Одислав Німа, повідомляють ЗМІ, був шокований таким рішенням. Цитую: «Це просто шок. Проходжу біля пам’ятника — його просто рубають на шматки. Він величезний — заввишки сім поверхів. Запитую в робітників, хто дав їм наказ. Кажуть, завдання міської адміністрації. До Євро обіцяли провести реконструкцію. Євро минуло. Ми не віримо, що пам’ятник зносять тільки з архітектурних міркувань», — обурився він.
Нагадаємо: монумент Незалежності харківського скульптора Олександра Рідного було відкрито 2001 року до десятої річниці незалежності України. Роботи вели поспіхом, як завжди аврально, до дати, а тому все вийшло погано. У народі його нарекли «пам’ятником вороні». Необхідно, мабуть, сказати й те, що ескіз майбутнього пам’ятника та художні контури площі, що перебудовується, погоджували з колишнім міським головою Харкова, а згодом — керівником області Є. Кушнарьовим.
Харків.