На запитання про те, що змінилося в системі правоохоронних органів області в умовах проведення АТО, начальник ГУМВС України в Луганській області генерал-лейтенант Анатолій Науменко (на знімку) відповідає так:

— Чим займалися раніше, тим займаємося й сьогодні: затримання злочинців, вилучення зброї, вибухівки, наркотиків, речей, узятих із цивільного побуту, тощо. Останнім часом, до речі, у населення нагромадилося багато різної зброї й боєприпасів. Є воно й у простих громадян, і в колишніх військових — категорія широка. Але сьогодні наші завдання ускладнюються тим, що працювати доводиться в екстремальних умовах, у нестандартних ситуаціях. В умовах війни.

Якщо говорити конкретно, то в рамках АТО міліція повинна діяти на так званому другому рубежі, наводячи порядок на підконтрольних українській владі територіях, особливо в прифронтовій зоні. Але реально другий рубіж часто виявляється першим. Як, наприклад, у Станиці Луганській. По суті справи, правоохоронцям, які несуть тут службу, доводиться першими приймати бій і відбивати атаки бойовиків. Втрати в таких випадках бувають неминучі.

— Умови роботи наших співробітників ускладнюються щодень, — розповідає генерал. — Днями, наприклад, нас так поливало «Градами», що, здавалося, у бойовиків ніколи не закінчаться боєприпаси. Системи залпового вогню накрили Щастя, Станицю, інші населені пункти. Є жертви серед мирного населення, є втрати й серед правоохоронців. Кілька днів тому, наприклад, у Станиці зі снайперської гвинтівки вбито одного міліціонера. Однак я маю зазначити, що втрати з нашого боку сьогодні мінімальні, оскільки всі блокпости добре обладнані, побудовані надійні укриття, люди добре екіпіровані й навчені.

У системі правоохоронних органів області сьогодні працює 5 тисяч людей, тобто чи не на половину менше, ніж було раніше. Правду сказати, ще не всі з них достатньо перевірені, ця робота триває, але вже стає очевидним, що міліція сьогодні значно очистилася від тих, хто створював її негативний імідж. Не секрет, що частина правоохоронців залишилася на окупованій території й воює на боці бойовиків. Анатолій Науменко вважає, що в цих людей немає високих ідей. Вони взяли в руки зброю і воюють тільки заради свого особистого інтересу. До того ж зовсім не приховують своїх думок. Так і кажуть: «Раніше я був чмо, а тепер мене всі бояться». Так, бояться, бо в нього в руках зброя, за допомогою якої можна «вирішити проблеми» і при цьому не нести відповідальності за свої наступні дії.

До чого призвела така «філософія», відомо. Пограбовано всі банки, торговельні підприємства, установи, транспортні підприємства. Одних тільки машин, за офіційними заявами у правоохоронні органи, викрадено й «віджато» тисячу одиниць. Але це не точні дані. Багато власників транспортних засобів не заявляли про викрадення, розуміючи, що в нинішній ситуації знайти авто неможливо. Сотні машин вивезено в Росію і там продано, інші розібрані на запчастини і продані на тому ж таки російському ринку. Трапляються навіть такі випадки, коли власники викуповують у бойовиків свої ж машини.

Анатолій Науменко не приховує, що головного болю додають також добровольчі батальйони, які дислокуються в зоні активних дій АТО. Притчею во язицех залишається бути знаменитий «Айдар».

— Безумовно, тут багато справжніх патріотів, які воюють за свою землю, але є й такі, для кого війна стала бізнесом, можливістю скоїти злочин, — розповідає генерал міліції. — Не приховуватиму, доводилося заарештовувати окремих «айдарівців» за порушення українського законодавства. Ми й далі працюватимемо в цьому напрямі, незважаючи на те, яку форму носять порушники і яким прапором прикриваються. Люди, що скоїли злочин, повинні за це відповідати. Розбираємося з кожним таким випадком. Серед бійців добровольчих батальйонів зустрічається й мародерство, і порушення дорожнього руху, і незаконне застосування зброї. Поширені також випадки перевищення повноважень. За регулярною армією, до речі, такого не спостерігається, тут існує армійська дисципліна, чого не скажеш про добровольчі батальйони. Але ми це припиняємо.

Говорячи про проблеми в правоохоронній системі, особливо в такий складний для країни період, Анатолій Науменко зазначає, що в умовах воєнних дій керівництво країни запізнюється із вжиттям адекватних заходів, а народні депутати — із прийняттям необхідних законів. Сьогодні всі повинні працювати на державу. А в нас поки що цього немає.

— Треба, щоб народні депутати частіше приїжджали на місця й вивчали ситуацію. Поки частими гостями в нас бувають Дмитро Андрієвський, Марія Іонова, Ірина Луценко та Ірина Геращенко. З ними склалися гарні робочі контакти. Депутати привозять гуманітарну допомогу, зустрічаються з людьми, цікавляться проблемами і за змогою допомагають їх розв’язати. Увагою свого галузевого міністерства ми не обділені. Обмундирування є, зарплату одержуємо вчасно. Однак є проблеми, які силами одного міністерства не розв’язати. По суті, обласне управління внутрішніх справ створювалося з нуля. Усе наше майно залишилося в Луганську в бойовиків так званої республіки. Тому у правоохоронців області немає сьогодні ні транспорту, ні свого приміщення. Поки тулимося в стінах сєверодонецької міліції. Будинок, щоправда, нам виділили, але він потребує капітального ремонту, для чого необхідно щонайменше 10 млн. грн. Грошей немає, тому мої співробітники змушені перебувати в різних будівлях, у різних місцях і навіть містах. Зрозуміло, що це — велика перешкода в роботі.

...Генерал-лейтенант міліції Анатолій Нестеренко дуже рідко відвідує свою родину, яка змушена покинути Луганськ, нудьгує за рідними, однак довго перебувати в їхньому колі не може. Тягне на Луганщину, на роботу, без якої вже не може жити. Коли лежиш на дивані, адреналін не викидається.

 

Луганська область.

Фото надане автором.

Підсумок

У населення області вилучено 150 одиниць різної зброї та велику кількість боєприпасів.

Факт

За час проведення АТО загинуло десять луганських правоохоронців.

До речі

У тилу міліція працює з пошуку диверсійних груп. За час проведення АТО на підконтрольній території виявлено і розкрито до десяти таких груп.