У Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів Cтародавній» експонується мистецький проект «Петриківка — душа України». До міста на Десні завітали майстрині Петриківського розпису Галина Назаренко, Олена Ярмолюк та Наталія Малярчук. Їхні роботи, сповнені чарівних квітів, незвичних патріотичних сюжетів, вражають своєю простою і водночас казковою красою.

Художниця Г. Назаренко для проекту виготовила великий триптих «Рушник України» (2х2,4 метра). Його вперше було презентовано в Україні саме в Чернігові. Майстриня створила його пензлем з котячої шерсті, що надає зображенню м’якості, плавності, теплоти.

— У нашому знаменитому селі малюють майже у 240 родинах, — пояснила авторка близько 1600 творів. — Активно займаються творчістю 60 художників. І хоч це багато, та кожному є місце під сонцем. Ми не копіюємо одне одного. Кожен має особливий почерк, що упізнається одразу. Триптих «Рушник України» я вирішила зробити таким великим, бо, здається, такої величини Петриківський розпис ніхто ще не створював...

У Г. Назаренко та   О. Ярмолюк чоловіки — фермери. Вони допомагають своїм коханим придбати фарби, матеріали, спонсорують виставки. Саме завдяки їм жінки активно займаються малюванням. Подруги беруть участь у багатьох престижних міжнародних виставках. Їхні твори бачили у Грузії, США, Канаді, Франції, Болгарії та інших країнах.

— Я почала малювати в 10 літ, — розповіла О. Ярмолюк. — Дуже вплинув на мене дядько, заслужений майстер народної творчості Федір Панко. Допоміг опанувати ази художньої майстерності. Картина спочатку народжується в голові. А потім переносиш її на папір. Дуже люблю малювати маки, майори. Переважно працюю ввечері. Якщо є настрій, можу картину завершити і за день. А над іншою доводиться працювати місяцями.

Н. Малярчук створила цикл робіт, присвячений Майдану. Картини «Горіла шина», «Мамай на Майдані» і «Мамай на Донбасі», «Жертовний букет Майдану» у своєрідній манері передають дух нещодавніх подій, біль за Героями Небесної Сотні.

Талановиті майстрині після відкриття виставки провели майстер-клас Петриківського розпису для юних чернігівців.

Чернігів.

Галина Назаренко біля триптиха «Рушник України». 

Олена Ярмолюк (у центрі) проводить у Чернігівському колегіумі майстер-клас.

З історії Петриківського розпису

Село Петриківка на Дніпропетровщині прославилося тим, що тутешні селяни ще з XVІІІ століття прикрашали печі і стіни квітковими візерунками. Це було модно, і кожна господиня до Великодня прагнула зробити найкращий розпис хати. У ХІХ столітті жінки почали прикрашати скрині, посуд, брички. Роботи майстрів так подобалися людям, що їхні твори почали замовляти. Невдовзі Петриківка стала відомою на всю Україну.

 

На знімку: твори Наталії Малярчук.

 

Фото автора.