Фонди Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського поповнилися оригіналом портрета класика (на знімку), виконаним художником-графіком Іваном Філоновим. Копії невеликої роботи розміром 21,1 на 14,6 сантиметра знайомі не лише фахівцям. Адже цим портретом

Допоміг випадок. Фундатор столичної студії мистецьких ініціатив уродженець Полтави Олександр Михайленко познайомився з київським мистецтвознавцем, збирачем старовини. Він не хотів, щоб його прізвище світили у пресі — зате показав власні домашні скарби. Оскільки колекціонер колись знався з близьким родичем Івана Філонова, то й отримав від нього саме цей портрет Котляревського. А тепер погодився його продати. З умовою, що раритет більше не лежатиме у приватних архівах. Знайшлися й меценати, які викупили той оригінал, щоб подарувати музеєві.

Тож тепер тут постійно експонується портрет, який мистецтвознавці вважають одним із найдовершеніших. Робота Івана Філонова має неабияку художню цінність і виконана у дуже складній, фактично унікальній для сьогодення техніці офорта — акватинті. Як відомо, прижиттєві портрети Котляревського не збереглися. З того, що висів у світлиці класика, ще 1842-го встиг створити гравюру на камені художник Михайло Башилов, через 2 роки її тиражував журнал «Молодик». А вже «варіаціями на тему» тієї гравюри задовольнялися пізніші автори портретів класика. Дехто з них відходив од «первинного» зразка так далеко, що мистецтвознавці й досі сперечаються, хто ж там насправді зображений.

Деякі художники, особливо сучасні, настільки «узагальнювали» образ письменника, що його важко не сплутати, скажімо, з зображенням ще одного відомого уродженця Полтавщини поета Василя Симоненка, який мав схожу зачіску... А от Іван Філонов максимально індивідуалізував «свого» Котляревського, відтворив найтонші риси обличчя, найдрібніші деталі одягу. Тож цей портрет живий, олюднений, персоніфікований. А отже, має особливу привабливість.

Непересічною є й постать художника. Його іноді плутають із відомим однофамільцем, художником Павлом Філоновим. Іван Філонов народився в Росії. А фахову художню освіту здобував у Харкові, одружився з полтавкою. Згодом ілюстрував твори Шевченка, Коцюбинського та інших. Цю галерею образів уроджений росіянин творив із любов’ю до України.

Полтава.

 

Фоторепродукція автора.