Саме так назвала свою книжку кіровоградська журналістка Світлана Орел, яка знайшла в архівах 80 забутих імен українських подвижників і повернула їх на сторінки історії. Письменниця пролила промінь світла на трагічну долю інтелігентів Кіровоградщини — просвітників за станом душі й діяльністю, які стали жертвами сталінської репресивної машини, спрямованої на винищення величезного українського культурного пласта.
У книжці, написаній Світланою Орел, на прикладі трагічної долі просвітян Кіровоградщини розкривається панорамна картина нищення паростків націоналізму по всій Україні, що становив смертельну загрозу для тоталітарної радянської імперії.
Хоча «Просвіта» в Україні була створена ще в ХІХ столітті, задовго до того, як сюди прийшли «совєти», радянська влада оголосила її ледь не терористичним угрупованням.
«Але сьогодні перед нами інші виклики. Нас поки що не знищують фізично за мову і вишиванку. Хоча істерія з цього приводу щораз проривається...» — написала авторка в передмові. Прикро, та ці її слова стали пророчими, адже подекуди таки знищують — уже півроку знищують. Через те нариси з життя просвітян Кіровоградщини, створені пером Світлани Орел на основі архівних документів, актуальні як ніколи. Адже історія — циклічна. А доля тих, про кого йдеться у «Розстріляній «Просвіті», може стати своєрідним життєвим путівником для тих, хто захищає і відстоює Україну сьогодні.
 
Фото автора.