За підрахунками самих «потерпілих», у Криму й Севастополі налічується понад п’ять тисяч власників автомобілів, яким влада РФ відмовляє у перереєстрації.

З вимогою влади, всі кримські автовласники до 1 січня наступного року мають зареєструвати свої машини за російськими правилами. Але ті, хто брав кредит на придбання авто в ПриватБанку, зробити цього не можуть — формально автомобіль належить банку.

У ДАІ власників таких автомобілів відсилають на митницю по документи. А митники, у свою чергу, не можуть розмитнити авто, тому що юридично власником є банк, а не той, хто звертається по довідку.

Ситуація настільки тупикова, що один із севастопольців вирішив прямо звернутися до Володимира Путіна. І під час чергової «прямої лінії» йому вдалося додзвонитися до президента РФ. Побажання В. Путіна мало, мабуть, надихнути всіх власників проблемних транспортних засобів: «Катайтеся на здоров’я!»

Проте на кордоні Криму й материкової частини Росії «приватівські» автомобілі не пропускають. Радять їхати в Україну, «закривати» повністю кредит.

У ПриватБанку підтверджують готовність розрахувати боржників. Але у багатьох борг становить 50 і більше тисяч гривень, а за новими правилами через новий кордон провозити можна лише 10 тисяч. Оплата через російські банки, які працюють у Криму, можлива, але комісія значно здорожує кредит. Та й багато хто побоюється, щоб гроші дорогою з банку в банк не загубилися.

Тим часом, розповідають, біля ДАІ можна знайти людину, яка готова допомогти з оформленням держномерів і техпаспорта РФ. І коштує це 1,5 тисячі доларів США.

Севастополь.